Restaurant Joop Braakhekke toneel voor actie tegen ontruiming Kalenderpanden

  Restaurant Joop Braakhekke toneel voor actie tegen ontruiming Kalenderpanden


Vanavond om 18.30 heeft een groep van 25 actievoerders geprotesteerd tegen de aankomende ontruiming van culturele vrijplaats de Kalenderpanden. Zij deden dit in restaurant Le Garage van de bekende tv-kok Joop Braakhekke. Ze hielden er een afscheidsspeech en deelden flyers uit aan de gasten.

Met de ontruiming van de Kalenderpanden zou het aldaar gevestigde low-budget-eetcafe VoQ geen locatie meer hebben. De actievoerders hebben het chique Le Garage uitgekozen als toneel voor hun protest, omdat zij niet over het budget beschikken er wekelijks te eten. In de Kalenderpanden kunnen ze wel terecht omdat een maaltijd daar slechts vier gulden kost.

De Kalenderpanden huisvesten behalve eetcafe VoQ ook tal van andere activiteiten: concerten, radiouitzendingen, poezievoordrachten, oefenruimte voor theatergezelschappen etcetera. Alles gebeurt op non-commerciele low-budget-basis, zodat het voor arm en rijk toegankelijk is.

De toegevoegde waarde van deze culturele vrijplaats wordt breed gedragen in de Amsterdamse samenleving. Zelfs burgemeester Patijn schaart zich met zijn uitspraak ?Geen cultuur zonder subcultuur? achter deze gedachte. Helaas handelt de gemeente niet altijd volgens haar eigen beleidslijnen. Zij heeft namelijk besloten de Kalenderpanden te verkopen aan projectontwikkelaar BAM, die er luxe-appartementen zal realiseren.

Deze protestactie vond plaats in de aanloop naar het actieweekend tegen ontruiming van de Kalenderpanden op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober a.s.

Beelden van de aktie

[squat!net]