Eenjarig jubileum kraakpand Hausmannsgate Oslo

  Eenjarig jubileum kraakpand Hausmannsgate Oslo


‘Westoever’ (Haussmansgate 40) Oslo

Zaterdag 2 september vierden de krakers op de westoever in Oslo hun 1 jarig bestaansfeest met 80 liter wijn, 10 kratten bier, een in een stuk gebraden schaap en gepofte aardappels voor zolang er kolen op de barbeque waren. Ongeveer 50 van de 90 genodigden kwamen op de feestelijkheden en het koncert in het pand af. Na het optreden van ‘Burning Rubber’ volgde er een spontane vuurspugerij op de achterplaats alwaar twee deelnemers bijna in vlammen opgingen.

De volgende ochtend werd de resterende 30 liter wijn en voedsel genuttigd aan de voorkant van het huis. Tot groot vermaak van de passanten kon het blije ontbijtgezelschap zonder problemen hier uren mee doorgaan totdat de politie als gieren rond het schapenkadaver begon te cirkelen en de krakers zich achter de gebarrikadeerde deur terugtrokken.

De situatie voor de krakers in de Hausmannsgate is nog steeds onzeker. Uit de informatie van de eigenaar, Statsbygg en het Plan- en bouwburo komt de indruk dat Stattsbygg geen akute plannen voor de omgeving heeft buiten het slopen om te slopen.

Het Plan en bouwburo wil niet dat de omgeving voor vele jaren zal veranderen in een braakliggend terrein of parkeerplaatsen.

Er doen geruchten de ronde dat de gebouwen plaats zouden moeten maken voor een nieuw paleis van justitie maar er bestaat nog geen bestemmingsplan of politieke beslissing in die richting.

Andere geruchten kunnen vertellen over een samenwerkingsverband van verschillende kunstenaars en -groepen die in overleg zijn met Statsbygg om Hausmannsgate 34 en de gebouwen lager aan de oever te huren. Wij proberen het gesprek met onze potentiele buren gaande te krijgen maar gezien het gebrek aan vooruitgang in deze zaak is het moeilijk in te schatten welke gevolgen deze plannen voor de krakers heeft

Hoe dan ook is deze verhuurwil ons inziens een teken dat het hele blok in een soort planmatig vakuum zit en dat we hier nog minstens een winter zitten -totdat de storm komt. Deze wil om te verhuren aan een kunstenaarsprojekt (er is sprake van een huurprijs van 20,- Nlg per vierkante meter per jaar, totaal 5000m2 midden in Oslo sentrum-vest) gaat echter niet op voor de krakers. Met hen een kontrakt aangaan zou een precedent schapen en een dergelijke knieval voor de gewone burgers kan de overheid niet accepteren. Een dergelijk gezichtsverlies zou een erkenning van de macht van de bevolking over de gekozenen zijn en iets dergelijks is ongehoord in het aardige sociaaldemokratische Noorwegen.

kraken in Oslo 1970 (nl-talig): http://squat.net/nl/news/gateavisa070399.html

Overzichtsartikel kraken in Oslo, 2000 (nl-talig): http://squat.net/nl/news/boligaksjonen010700.html

‘Boligaksjonen’ huisvestingsaktiegroep Oslo(no-talig) http://squat.net/boligaksjonen/

of zoek via http://squat.net/tools/op ‘Oslo’ en je vindt nog veel meer over kraken in het hoge noorden.

[squat!net]