Trouw 28-04-2000: Kerk Breda mag niet tegen vlakte

  Trouw 28-04-2000: Kerk Breda mag niet tegen vlakte


Trouw 28-04-2000:

Kerk Breda mag niet tegen vlakte

door Toine van Corven BREDA – ‘God is niet te sloop!’ Gaat de Heilig Hartkerk in Breda tegen de vlakte? Als het aan de 400 demonstranten ligt die gisteravond in Breda een protestmars hielden, zeker niet. Zij willen dat het honderd jaar oude gebouw een nieuwe bestemming krijgt.

Sloop van het door krakers bewoonde voormalige Godshuis lijkt onafwendbaar. Maar de Bredase bevolking wil de kerk aan de Baronielaan niet kwijt. De politiek eigenlijk ook niet, maar de gemeente kon niet anders dan de eigenaar die op het terrein 36 appartementen wil bouwen, een sloopvergunning geven.

In 1985 besloot het Bisdom dat de kerk dicht moest. Het gebouw ging sindsdien telkens in andere handen over. In 1996 zette toenmalig staatssecretaris Nuis het gebouw niet op de monumentenlijst. Daartegen werd bezwaar aangetekend, maar de Raad van State oordeelde dat het besluit op goede gronden was genomen.

Sindsdien is het verzet tegen sloop alleen nog maar groter geworden. Tal van ideeen borrelden op om de kerk een nieuwe bestemming te geven. Van cultureel centrum tot speeltuin, van concertzaal tot meditatieruimte. ‘Meer cultuur, minder kapitaal’, stond er op een spandoek.

Dat de kerk er nog staat is te danken aan een verzoek dat bij de rechtbank is ingediend om de sloopvergunning te schorsen, aan de projectontwikkelaar die al lang met slopen had kunnen beginnen maar netjes alle procedures afwacht, en aan de provincie, die staatssecretaris Van der Ploeg heeft gevraagd de kerk alsnog op de monumentenlijst te zetten.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heropende deze week het dossier om te bezien of er nieuwe redenen zijn om de kerk de status van rijksmonument alsnog te geven. Volgens veel inwoners van Breda moet dat. Want: ‘Wie zijn hart verkoopt, heeft zijn ziel gesloopt’.

Sloopvergunning is inmiddels ingetrokken.

Trouw 28-04-2000


Tags: