Parool over ontruiming Swammerdambuurt (Amsterdam)

  Parool over ontruiming Swammerdambuurt (Amsterdam)


uit het geruchtencircuit is vernomen dat er foto’s van de ontruiming op squat!net zullen verschijnen. Kom later dus nog es..

http://www.parool.nl/

uit: © Het Parool, 26 juni 2000

Bezetting na ontruimingen in Oost

AMSTERDAM – In Amsterdam is maandagochtend een zeer gespannen situatie ontstaan rond de ontruiming van een aantal gekraakte woningblokken in Oost. In reactie op de komst van de mobiele eenheid bezetten krakers enige tijd het hoofdkantoor van de eigenaar van de huizen, woonstichting De Key, aan de Hoogte Kadijk.

Om half elf, na een actie die anderhalf uur had geduurd, werd het gebouw weer verlaten.

Rond de blokken staken ze maandagochtend rond zeven uur barricades in brand. Een berg afval die in een tuin die tot woede van sommige krakers ook in brand werd gestoken, zette bijna ook de huizen in brand. Maar krakers en brandweer wisten het vuur tijdig te blussen.

Zo’n vijftien krakers bezetten maandagochtend even na negen uur het hoofdkantoor van De Key. Ze eisten een gesprek met de directie, om hun eisen kenbaar te kunnen maken: het stoppen van de ontruiming en beloven de kernvoorraad in stand te zullen houden.

Ongeveer vijftig krakers zitten in panden aan de Swammerdamstraat, de Eerste Boerhaavestraat en de Leeuwenhoekstraat in Oost, omdat die deels langer dan een jaar zouden hebben leeggestaan. De gemeente zegt dat het gaat om 23 panden, volgens de krakers zijn het er 28. Door sociale woningbouw te vervangen door koopwoningen, tast De Key de kernvoorraad woningen tot 675 gulden huur per maand aan, stellen de krakers.

Volgens algemeen directeur J. van Gelder, die de krakers anderhalf uur te woord stond, is geen van de eisen ingewilligd.

”Ontruimen is niet meer onze zaak, dat ligt bij de politie, en over hun argumenten rond de kernvoorraad zijn we het oneens. Zij kijken op straatniveau, maar in de hele stad houden we de kernvoorraad wel degelijk op peil. Hun manier van communiceren is overigens niet de mijne.”

Een helikopter stond de ME aan het eind van de ochtend bij in de voorbereidingen voor het ontruimen van de gekraakte panden. Voor het begin van van Euro 2000 had de politie beloofd tijdens het voetbaltoernooi geen panden te ontruimen. De toezegging had echter alleen betrekking op panden die langer dan een jaar leegstaan.

De krakers hebben aangekondigd de panden na ontruiming te zullen herkraken.

parool