Groningen: WINKEL EN CAFÉ IN KRAAKPAND HOOGSTRAAT

  Groningen: WINKEL EN CAFÉ IN KRAAKPAND HOOGSTRAAT


Loeks [Groningse huis-aan-huis krant] – Dinsdag 20 juni 2000

WINKEL EN CAFÉ IN KRAAKPAND HOOGSTRAAT

Het moet een vrijstaat worden, een plek waar ruimte is voor andere politieke opvattingen dan de heersende en waar nog geloofd wordt in idealisme: het Hoogstraatcomplex.

“Het pand stond al twee jaar leeg en er werd niks mee gedaan”, vertellen Jan en Nina, twee van de krakers van het pand. “In oktober vorig jaar is het pand gekocht door een investeringsmaatschappij. Die deed er niks mee en wilde er naar onze mening alleen maar mee speculeren. Omdat er nog steeds woningnood is in de stad hebben wij het pand gekraakt. Voor het leeg kwam te staan zat hier het ‘Roadhouse’. Dat is echter failliet gegaan vanwege de hoge huurlasten, weetjewel.” “Het pand zit natuurlijk op een schitterende locatie, bijna in de Herestraat”, aldus Nina. “Het is een schande dat zo’n pand leeg blijft staan alleen maar omdat er geld mee verdiend moet worden. Wij hebben hier een dagcafé en een weggeefwinkel gevestigd. In het café komt informatie te liggen over de politieke ideeën die wij aanhangen. Maatschappijkritische en links radicale folders en flyers dus. Door hier midden in het centrum een café te openen bereik je een breed publiek en hoef je je niet te beperken tot een bepaalde groep.” “Met de weggeefwinkel willen we eem tegenwicht bieden tegen de commercie en het grootkapitalisme in de Herestraat”, verteld Jan. “De dingen die we hier hebben liggen kunnen door mensen gratis worden meegenomen. Als mensen thuis spullen over hebben kunnen ze die hierheen brengen zodat een ander er nog iets aan heeft. Het klinkt misschien allemaal nogal idealistisch, en dat is het misschien ook wel, maar in Leiden heeft een vergelijkbaar project al getoond dat het systeem werkt.” “Het Hoogstraatcomplex moet een vrijplaats worden voor mensen met andere ideeën”, aldus Nina die, in tegenstelling tot Jan, zelf in het pand woont. “Hier is het nog mogelijk om op een andere manier te wonen, om jezelf een andere levensstijl aan te meten. In de huidige maatschappij wordt dat bijna niet meer getolereerd. In Groningen zijn de plekken aan het Reitdiep en het Hoendiep, waar die andere manier van leven nog wel mogelijk was, opgedoekt”‘ verteld Jan. Hier aan de Hoogstraat laten we zien dat we ons daar niet bij neerleggen. We hopen hier een groot publiek aan te spreken en nodigen iedereen dan ook uit om eens een kijkje te nemen.

Hoogstraat Groningen

Het Hoogstraatcomplex is gekraakt om
er een café en een
weggeefwinkel te vestigen.

Loeks – Dinsdag 20 juni 2000