Angst voor meer krakers in Nijmegen

 

  Angst voor meer krakers in Nijmegen

 


Uit de Gelderlander van zaterdag 29 april 2000

Angst voor meer krakers in Nijmegen Door onze verslaggever NIJMEGEN – Onder meer uit angst dat het toenemend aantal kraakpanden in Nijmegen een aantrekkingskracht heeft op de landelijke kraakbeweging, heeft burgemeester D’Hondt gisteren twee kraakpanden laten ontruimen. Het gaat om een pand op de hoek van de Tweede Walstraat en de Vlaamsegas en om een pand aan de Burchtstraat, naast het gemeentehuis. ‘Wat die aantrekkingskracht betreft gaat het natuurlijk vooral om de aantr! ! ekkingskracht voor het kraken in Nijmegen zelf’, licht D’Hondt zijn besluit toe. ‘De toename van het aantal kraaksituaties is geen goede ontwikkeling. Kraken is veel minder noodzakelijk dan vijftien, twintig jaar terug.’ D’Hondt zou het ‘niet slecht’ vinden als de twee ontruimingen van gisteren een discussie over het kraken losmaakt. ‘Want er lijkt nu een soort begrip voor het kraken te zijn, er is een neiging om het kraken te vergoeilijken. Terwijl mensen toch gewoon recht hebben op bescherming van hun eigendommen.’ Volgens D’Hondt was er bij de twee ontruimde panden overigens ook sprake van een bedreiging van de openbare orde of een dreiging daarvan. De gekraakte voormalige verfhandel Middendorp aan de Tweede Walstraat had maar gedeeltelijk een woonbestemming. ‘En bedrijven horen niet gekraakt te worden.’ Daarbij blokkeerde de kraakactie de ontwikkeling van de bouwplannen van ondernemer Rikken, die er een soort woon- en winkelcentrum van wil maken. De gemeente verwacht dat die ontwikkeling van positieve invloed is op de situatie in de Vlaamsegas, het straatje waarin tal van koffieshops gevestigd zijn. Het pand in de Burchtstraat kon volgens D’Hondt alleen via een onveilige trap bereikt worden. En ook dat kon de gemeente volgens de burgemeester niet toestaan. In de Nijmeegse kraakbeweging is met verbazing gereageerd op de motivatie achter de twee ontruimingen. ‘Wonderlijk’, noemt een woordvoerder de angst voor een ‘aanzuigende werking’ van de Nijmeegse kraakactie op de landelijke kraakbeweging. ‘We zijn benieuwd waar D’Hondt zich op baseert.’ Feit is dat sinds de ontruimingen van een aantal panden in de Betuwe ten behoeve van de Betuwelijn, het aantal krakers in Nijmegen is toegenomen. De Nijmeegse kraakbeweging vindt dat als D’Hondt werkelijk een bedreiging van de openbare orde vreest, hij de krakers ook gewoon aan had kunnen schrijven. De krakers bezinnen zich nu op eventueel te nemen gerechtelijke stappen. Ze overleggen de komende week met hun advocaten om te kijken welke juridische stappen ze tegen D’Hondt kunnen ondernemen. Verder kondigden ze gisteren nieuwe kraakacties aan. ‘Alleen al omdat er bij de ontruimingen twaalf mensen op straat zijn gezet’, aldus de woordvoerder. D’Hondt zegt er niet zeker van te zijn dat de rechter de ontruimingen goedkeurt, maar een eventuele procedure gewoon af te wachten.

[squat!net]

 


 

Tags: