Krakers Broek: ‘eigenaar pand niet bedreigd’

  Krakers Broek: ‘eigenaar pand niet bedreigd’


Krakers Broek: ‘eigenaar pand niet bedreigd’

Door onze verslaggever dinsdag 25 april 2000 NIJMEGEN – De krakers van de Grote Broek in de van Broekckhuysenstraat in Nijmegen ontkennen ten stelligste dat ze ooit de eigenaar van het gebouw bedreigd hebben. Volgens krakerswoordvoerder Sévèke zijn alle berichten over bedreigingen, zoals zaterdag nog in De Gelderlander, nergens op gebaseerd.

Volgens Sévèke hebben de krakers afgelopen jaren zelf slechts eenmaal contact gezocht met de eigenaar, H. Karel uit Plasmolen. ‘En dat was een contact per brief waarin we onszelf als mogelijke koper van het pand in beeld brachten.’ Op die brief is volgens Sévèke nooit gereageerd.

Het pand van Karel wordt al vijftien jaar bewoond en gebruikt door krakers. Er is onder meer een eetcafé, een boekhandel en voedselcoöperatie in gevestigd.

De krakers hebben eveneens grote moeite met de opmerkingen van burgemeester D’Hondt dat zij zelf in staat moeten zijn een verplaatsing van hun activiteiten te bekostigen. D’Hondt vermoedt dat de krakers afgelopen jaren een dusdanige vermogenspositie hebben opgebouwd dat ze zelf zo’n verplaatsing kunnen dragen.

Volgens de woordvoerder van de Grote Broek is al die jaren nooit aan vermogensopbouw gedaan. ‘We doen niet aan loonvorming. Uit de financiële bijdragen van de verschillende activiteiten betalen we belasting, andere vaste lasten en het onderhoud van het pand. Daarnaast fungeert de Grote Broek als fonds waarmee tientallen kleinschalige projecten in binnen- en buitenland financieel worden ondersteund.’

Lees op squat.net: DE GROTE BROEK: EEN VIJFTIEN JAAR GEKRAAKT WOONWERKPAND

[squat!net]