‘Vernederd, droevig’ door kraakactie in Tweede Walstraat

  ‘Vernederd, droevig’ door kraakactie in Tweede Walstraat


Door onze verslaggever donderdag 13 april 2000 NIJMEGEN – ‘Ik ben jankend het politiebureau uitgelopen, zo vernederd dat ik me voelde. Verschrikkelijk is het gewoon.’ Ondernemer Jan Rikken van Keukencentrum Rikken aan de Graafseweg in Nijmegen kan er niet over uit. Krakers hebben hun intrek genomen in een pand aan de Tweede Walstraat in het centrum, waar glas- en verfhandel Middendorp zat. Rikken is eigenaar van dat pand op de hoek met de Vlaamsegas en wil er na de zomer beginnen met het bouwen van een woon- en designcentrum – ook voor zijn eigen keukenzaak – en veertien appartementen. Om de Vlaamsegas, ‘berucht’ om zijn koffieshops, bijbehorende straathandel en incidentele schiet- en steekpartijen, een oppepper te geven. ‘En dat gebeurt je dit. Ik ben nota bene nog geen jaar eigenaar van het pand en gebruik het als opslagruimte. Ik heb net de sloopvergunning rond, was al bezig tanks te verwijderen. En nou zit dat gajes in mijn pand. En denk je nou dat ik ze er zomaar uit kan zetten? Nee hoor, ik mag weer vijfduizend gulden spenderen aan een kort geding. Werkelijk, alsof ik een projectontwikkelaar ben die er op uit is een pand zo lang mogelijk leeg te laten staan. Ik heb hier geen woorden voor.’ Volgens de krakers was de voornaamste reden om het pand te kraken het feit dat ze woonruimte zochten. ‘En er is nog steeds een groot tekort aan betaalbare woonruimte. Tenminste, als je wat betaalbaars wilt, kom je in een flatje in Dukenburg terecht.’ Ze zeggen het verder niet eens te zijn met het feit dat er boven het nieuwe woon- en designcentrum geen sociale woningbouw komt. ‘Terwijl daar vooral in de binnenstad een grote behoefte aan is.’ Verder willen ze met hun kraakactie de leegstand aan de kaak stellen. ‘Het is een protest tegen mensen die panden leeg laten staan.’ De krakers, die er met zes mensen wonen, zeggen nog niet te weten of ze het pand vrijwillig zullen verlaten als de rechter dat bepaalt.

[squat!net]


Tags: