Krakersbolwerk Grote Broek: verkoop ketst af

  Krakersbolwerk Grote Broek: verkoop ketst af


NIJMEGEN – Andermaal is een verkoop van krakersbolwerk Grote Broek in het centrum van Nijmegen afgeketst. Een particulier wilde volgens ingewijden een reis- en kledingzaak in het pand aan de Van Broeckhuysenstraat beginnen, maar heeft daar na een gesprek met de krakers van af gezien. Vorig jaar was de gemeente ook al geïnteresseerd in de aankoop van het miljoenenpand, maar ketste de aankoop af op de gevraagde verkoopprijs. Vier jaar eerder toonde het instituut voor lichamelijk gehandicapten Werkenrode belangstelling voor het pand. Het instituut wilde er eetcafé Blixem, dat nu aan de Groesbeekseweg zit, in vestigen. De aankoop van de Grote Broek ketste toen af, onder meer door de opstelling van de krakers, aldus oud-wethouder Thielen die destijds als bemiddelaar optrad. De krakers zouden spreken over ‘hun pand’ waar verder niemand iets over te zeggen heeft. De particulier die nu in het pand geïnteresseerd was, zou om dezelfde houding van de krakers van de aankoop afgezien hebben. Volgens een woordvoerder van de Grote Broek is dat niet het geval. ‘We hebben in een gesprek vorige week uiteengezet wat de Grote Broek voor ons betekent. Dat was voldoende.’ Het pand wordt bewoond door zeven krakers. Verder is in het pand gehuisvest politiek dagcafé De Klinker, vegatarisch eetcafé De Klinker, kraakdisco De Onderbroek, voedselcoöperatie De Tuinbroek, linkse boekhandel Assata en alternatieve bibliotheek Boexat, en wordt het pand gebruikt als oefenruimte voor een aantal bands en sport- en theatergroepen. De woordvoerder: ‘Hier komen wekelijks 250 mensen over de vloer. Met name de samenhang van alle activiteiten is voor ons van groot belang. Dus wij zijn erg weinig genegen te vertrekken voor een reisbureau.’ Een eventuele ontruiming van de Grote Broek zou grote beroering met zich mee kunnen brengen. Het pand, dat al ruim vijftien jaar gekraakt wordt, zou bij een dreigende ontruiming als een vesting verdedigd worden, mogelijk door krakers uit heel Nederland. De woordvoerder van de Grote Broek ontkent met klem dat de potentiële koper gedreigd is met een mogelijk lange en moeilijke ontruimingsstrijd. ‘Dat is zeker niet het geval. We zijn niet eens toegekomen aan het organiseren van enig verzet.’ Hij bevestigt wel dat er nog heel wat water door de Waal zal stromen vooraleer de krakers mee zullen werken aan hun vertrek. Hij zegt zich nauwelijks voor te kunnen stellen dat de Grote Broek verdwijnt. ‘We vinden dat we in de afgelopen vijftien jaar het nodige opgebouwd hebben, uniek voor Nijmegen.’ De eigenaar, de hoogbejaarde H. Karel, wil niet reageren op de afgeketste verkoop. Hij noemt de Grote Broek ‘een nagel aan mijn doodskist’. Wie de particulier is die het pand eventueel wilde kopen, is niet bekend.

[squat!net]