Einde kraakwacht lijkt in zicht …

  Einde kraakwacht lijkt in zicht …


AMSTERDAM – Negen kraakwachten die in een pand aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam zitten, zijn eigenlijk huurders. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding, aangespannen door de eigenaar van het pand. De uitspraak haalt het in Amsterdam gegroeide antikraaksysteem onderuit.

Volgens dat systeem betalen de tijdelijke bewoners, vaak studenten, een onkostenvergoeding voor woonruimte in een leegstaand pand, om kraken of verloedering tegen te gaan. De eigenaar gebruikt het soms ook als middel om te speculeren op de verhitte Amsterdamse woningmarkt. De duizenden ‘kraakwachten’ genieten over het algemeen geen huurbescherming.

De eigenaar van het pand aan de Oudezijds Achterburgwal, Tal Rapoport Management, wilde het pand maandag vrij van bewoners op een veiling verkopen. Volgens de rechter voldoet de overeenkomst tussen de bewoners en eigenaar echter aan alle elementen van een huurovereenkomst en hebben de kraakwachten wel degelijk recht op huurbescherming.

De bewoners hadden woonruimte ter beschikking gekregen in ruil voor een maandelijkse vergoeding van 450 gulden. De rechtbank vindt dit bedrag zo hoog, dat het niet is te beschouwen als een onkostenvergoeding.

Dat de bewoners volgens de overeenkomst met de eigenaar huisbewaarders zijn, doet volgens de rechtbank aan die situatie niets af. De bewoners zaten al lange tijd in het pand en er was geen datum in de overeenkomst opgenomen waarop zij het moesten verlaten.

E. Backer van antikraakbureau Zwerfkei Bewaring kan nog niet beoordelen wat de gevolgen van de uitspraak zijn. Als het hele systeem in duigen valt, komen volgens hem velen op straat te staan. “Alleen al in Amsterdam wonen duizenden mensen antikraak,” zegt Backer. “Dat zijn studenten, maar ook mensen die bijvoorbeeld door relatieproblemen dringend een ander onderkomen nodig hebben.”

Het is nog niet duidelijk of Tal Rapoport Management in hoger beroep gaat.

[squat!net]