Uitgezette mobiele telefonen kunnen worden afgeluisterd

 Uitgezette mobiele telefonen kunnen worden afgeluisterd


Pas op wat je doet met de mobiele telefoon! Volgens de Veiligheidsdienst is het nu mogelijk om mobiele telefonen af te luisteren, zelfs als deze is uitgezet.

Honderdduizenden mobiele telefonen worden iedere dag uitgedaan als de eigenaren een vergadering hebben. Nu kan je je niet langer meer zeker voelen dat je dan niet afgeluisterd word. Politieinspekteur Vegard Aaløkken van de veiligheidsdienst bevestigd Aftenposten (noorse krant) dat de mikrofoon van een moderne mobiele telefoon zelfs geaktiveerd kan worden als het apparaat uit staat. De telefoonbedrijven geloven hem niet.

Als de politie gelijk heeft is het in de praktijk mogelijk voor een buitenstaander om de ruimte waar uitgezette mobiele telefonen zich bevinden af te luisteren. De spionnen hoeven alleen maar het nummer van een van de mobiele telefonen in de vergaderruimte te weten.

“We weten van een nieuwe methode die dit mogelijk maakt. Het is niet het telefoongesprek zelf dat afgeluisterd wordt. De telefoon word als kamerafluisterapparaat gebruikt” aldus Aaløkken tegen Aftenposten.

Zoals te verwachten wil hij niet verder ingaan in welke graad deze nieuwe bespionering plaats vind. Hij wil ook niet zeggen over hoe geavanceert de noodzakelijke apparatuur is. Aaløkken weigert ook iets mede te delen over het feit of het slechts om NMT-telefonen gaat of dat de minder makkelijk afluisterbare GSM-telefonen hiervan ook het slachtoffer zijn. Hoe dan ook was het tot voor kort gheel onbekend dat mikrofonen van een van de systemen afgeluisterd kan worden als ze uit staan.

Volgens de Zweedse veiligheidsdienstchef, Anders Eriksson, is het simpel om de moderne GSM-telefonen op deze manier af te luisteren. “Neem nooit een mobiele telefoon naar een belangrijke vergadering mee”, zo waarschuwt hij in een artikel van het Zweedse persburo TT

 Sprookje

De chef van de Zweedse veiligheidsdienst, SAPO, kwam met deze uitspraak op een lezing van de zweedse volks- en verdedigingskonferentie in Salen als een deel van zijn weinige openbare mededelingen.

Uit: Aftenposten dd. 29-1-99


terug