spok

 spok


Het Spekulatie Onderzoeks Kollektief (SPOK) is een groepje huurders en krakers dat een archief bijhoudt over de huizenmarkt. Zij besteden voornamelijk aandacht aan individuele huisbazen en de ervaringen die er met hen zijn. Verder is er ook veel achtergrondmateriaal aanwezig over geschiedenis, ruimtelijke ordening en juridische (kraak)zaken.

Een deel van het SPOK-bezoek zijn mensen die willen gaan kraken. Via het kraakspreekuur (of voor de ‘wildkrakers’ via bijvoorbeeld deze handleiding) heeft men gehoord dat de eigenaar bij het Rijkskadaster opgevraagd dient te worden. Hier kan je, indien je meer wilt weten over de financiële achtergronden van je pand, ook het koopcontract en eventuele hypotheekaktes opvragen. De prijzen hiervoor kunnen aardig oplopen. Toch raadt het SPOK dit aan wanneer je zeker weet dat je gaat kraken. Er komen in dat soort papieren veel namen en allerlei regelingen voor die van belang kunnen zijn voor de slaagkansen van je project.

Als de eigenaar van je pand een BV, NV, Stichting etc. is kan je de Kamer van Koophandel bezoeken of bellen om erachter te komen wie de directie vormt van deze rechtspersoon. Vraag ook gelijk welke BV’s en dergelijke er op hetzelfde adres staan ingeschreven. Op die manier kom je achter namen waar wij in ons archief naar kunnen zoeken. Soms werkt een persoon namelijk met verschillende BV’s en kennen wij er maar 1. Overigens kost een Kamer van Koophandelbezoek ook geld.

De gegevens die je hebt verkregen, neem je mee naar het SPOK. Zij kunnen dan hun informatie ernaast leggen. Dit levert soms een duidelijk beeld van de werkwijze van je eigenaar op, maar meestal is hier nader onderzoek voor nodig. Hierover kan het SPOK je informeren of ze kunnen je erbij helpen. De informatie kan in gevaarlijk is. Daarnaast is zij bruikbaar bij processen, in


terug