Kranteverslag veiling kraakpand in Rheden

  Kranteverslag veiling kraakpand in Rheden


Door PIM ROELOFS

RHEDEN – Tientallen krakers verzamelden zich gistermiddag voor de ingang van zaal Poelman in Rheden. Om klokslag twee uur gaan ze naar binnen om de veiling van hun onderkomen aan de Schaarweg bij te wonen. Boven de bar hangen ze een spandoek op. Daarop staat de tekst ‘geen ontruiming voor leegstand’.

Een Schotse kraker met blonde dreadlocks maakt haar ongenoegen over de veiling kenbaar. ‘Ik wil hier niet weg. De omgeving is prachtig. We hebben het water en bos bij de hand.’

De illegale bewoners van het pand aan het Rhedense spoor, in het verleden in gebruik als bedrijfspand van De Meteoor en later als agrarische school, vormen een bont gezelschap in het Rhedense zaaltje. Veel van hen hebben rode of groene haren, een enkeling een wenkbrauwpiercing. Ze mengen zich tussen de sigaren rokende en druk telefonerende aspirant-kopers van het gebouw. Eigenhandig

Veel interesse is er niet voor het bedrijfsterrein aan de Schaarweg. Kandidaat-kopers schrikken van de hoge bijkomende kosten (onder andere rente en belastingen) die allemaal voor rekening komen van de nieuwe eigenaar. Bovendien is het pand niet verzekerd. En het is volgens notaris W. Jansen nog maar de vraag of een maatschappij het pand in deze situatie wil verzekeren. De koper van het gebouw aan de Schaarweg 2 en 4c zal eigenhandig het terrein moeten ontdoen van krakers.

W. Jansen: ‘De rechter beslist of de krakers ook daadwerkelijk moeten verkassen. Krakers hebben, net als huurders, rechten.’ De huidige bewoners van het pand hebben inmiddels de Nijmeegse advocaat J. van Delft in de hand genomen. Hij verdedigt de belangen van de krakers en is het aanspreekpunt voor Rhedenaren en eventuele kopers. Uitkopen

Een van de belangstellenden voor het terrein vraagt de krakers of zij zich ook willen laten uitkopen. De krakers reageren daarop negatief, net als op de vraag of ze er prijs op stellen als belangstellenden voor het terrein een kijkje komen nemen. Eén bewoonster van het gekraakte pand trad gistermiddag op als woordvoerster. Zij is bereid te willen praten over een vrijwillig vertrek, mits de nieuwe eigenaar met een goed plan komt. ‘Wij willen voorkomen dat het pand opnieuw komt leeg te staan’, voegt ze hier aan toe. Uiteindelijk wordt het pand bij inzet voor 1.100.000 gulden verkocht aan een persoon, woonachtig in de Liemers. Hij is de enige bieder. Zijn naam wil hij niet vertellen, maar wel dat hij optreedt namens een van de drie hypotheekgevers. Op 1 december is de afslag. De aanvaarding en betaling moet voor uiterlijk 5 januari 2000 zijn geregeld.

Volgens advocaat J. Hagendoorn, die gistermiddag de aanwezigen uitleg gaf over het krakersrecht, heeft de man een goede koop gedaan. ‘Het terrein is meer waard dan het geboden bedrag. De hypotheekschulden (ruim 3,5 miljoen) staan op naam van de vorige eigenaar W. Hak. De nieuwe koper heeft daarmee niets te maken. Wanneer de man een goed meerjarenplan voorlegt aan de rechter, denk ik dat de krakers weinig kans maken te mogen blijven.’

[squat!net]