Kraak naast de Kolk

  Kraak naast de Kolk


Zojuist is Nieuwe Nieuwstraat 18-bg en 14 gekraakt. De bewoners van 18 hadden wel een pamfletje, van 14 vooralsnog niet. Hieronder de tekst.

Amsterdam, 5-12-99

  Hallo buurtbewoners en passanten,

Zojuist hebben we de begane grond van Nieuwe Nieuwstraat 18 gekraakt. Deze ruimte stond sinds de oplevering vele jaren geleden leeg. Deze leegstand is nog een erfenis van de bizarre plannen rond het voormalige gekraakte komplex ‘De Kolk’, tegenwoordig het mislukte winkelcentrum ‘De Kolk’.

Al eerder was dit pand gekraakt. Toendertijd was huisjesmelker HNJ van Zijl de eigenaar. Hij was een van de speculanten en projektontwikkelaars die op de puinhopen van de Kolk afkwamen. Van Zijl liet de krakers ontruimen op grond van plannen die hij ermee zou hebben. Het enige wat hij deed was het pand slopen en de grond met een flinke spekulatiewinst doorverkopen aan bouwbedrijf van Scheppingen, nog steeds de eigenaar van de zojuist gekraakte ruimte.

Het winkelkomplex dat in de plaats moest komen van de krakers werd, zoals al voorspeld door krakers, buurtbewoners en organisaties die zich tegen de plannen van de ABN-AMRO verzetten, al snel een flop. De beton- en glasklont werd zelfs verkozen als lelijkste puist van Amsterdam. Uiteraard heeft dit, en de te hoge prijzen wegens de spekulatie, zijn effekt op de verhuurbaarheid van de gekraakte ruimte.

Wij vinden het schandalig hoe er met dit projekt is omgegaan en vinden het ons goed recht om deze ruimte te kraken. Zeker als je bekijkt dat de situatie op de woningmarkt voor ‘starters’ er steeds beroerder op wordt als je geen zak poen hebt om je vrij te kopen uit de wachtlijsten. De ruimte wordt in gebruik genomen als woonruimte voor twee volwassenen en 1 kind.

Groeten,

De krakers

Voor meer informatie over kraken kunt u terecht bij Kraakspreekuur Centrum Spuistraat 216 Elke donderdag 20.00-21.30u Of http://squat.net/

[squat!net]