Gateavisa

 Gateavisa


Oslo’s straatkrant, nr1, juni 1970

Woninglozen kraken lege huizen in de regio Oslo.

In de loop vazn de lente zijn er meerdere akties van de kant van de woninglozen gekomen. Er liggen ongeveer een paar honderd mensen per nacht buiten, alleen al hier in de stad. Nog meer mensen brengen hun nacht door in de zogenaamde herbergen en plaatsen waar de buitenslapers een nacht of twee terecht kunnen. Daarbovenop wonen stapels mensen in vervallen panden. Deze verhoudingen moet men zien in samenhang met de woningpolitiek en de ontwikkelingen in de gehele samenleving.

We kunnen er ook van uit gaan dat er zeer weinig gedaan zal worden om de situatie te verbeteren van de kant van de overheden. De ontwikkeling hier en op andere plaatsen hangt nauw samen met hoe de toekomst eruit zal zien voor mensen zonder veel geld. We kunnen niet langer leven met de leugen dat dit slechts kleine ‘scheefheden’ zijn die rechtgetrokken zullen worden zo snel ze ontdekt zijn. De krachten achter deze ontwikkelingen hebben diametraal tegengestelde interesses die tegen die van de mensen in woningnood gaan. Wij die in hetzelfde schuitje zitten moeten daaruit onze konsekwenties trekken.

Wij moeten onze strijd richten tegen woningspekulanten, tegen makelaars, tegen staat en gemeente, tegen banken en kredietinstellingen. Op korte termijn moet het werk bestaan uit het toeeigenen van kennis en ervaring over waar de vijand staat. Een van onze strijdmiddelen moet het kraken zijn. Kraken is op verschillende plaatsen in de stad gedaan, weliswaar met relatief slechte uitkomst. Maar in de komende tijd zullen vast meerderen de akties steunen. Als eerste stap willen we hier een aantal adressen van lege of vervallen panden noemen.

Nordahl Brunsgate 3, 6 appartementen
Gruegata 9, 7 appartementen
Strømsveien 13, 13 appartementen
Strømsveien 28, 30, 32, 34
Hammerfestgate 12, 7 appartementen
Clemensgate 1, 2, 3, 4, 5 (sommigen al gesloopt)
Kanslergate Munkegata
Oslogate
Schweigårdsgate 52, 54, 46 appartementen
Maridalsgt. 1
Chr.Krogsgt. 48, 49
Ullevålsveien 1
Briskeby veien,
Vaterland 1
Holbergsgate 30
Hus ved Sognsvn 10
Stort palé, Parkvn. 15b (ingang vanuit tuin)

Wij willen graag inlichtingen over andere panden die aan deze lijst toegevoegd kunnen worden, of hoe het met bovengenoemde panden gaat.

In de nabije toekomst zal er een goed geplande kraak volgen, mogelijkerwijs van een pand uit de lijst. Uitzoekwerk zal via onder andere deze krant bekend gemaakt worden. Zie verder artikel twee over een kraak.

 Kraak in Vestre Aker

Ongeveer een maand geleden werd een oud rood huis vlak bij Vestre Aker kjærke bezet door enkele huislozen. Toen de mensen een uurtje weg waren in de ochtend, werd het bij de politie gemeld.

De politie nam het huis onder bewaking terwijl de eigenaar thuis in zijn stoel zat. Daarna is er niets noemenswaardigs gebeurd in het pand. De reden is het tekort aan steun van krakers. We waren met velen in het begin maar al snel begon de klad erin te komen. Het einde van het geheel was een oproep die rondgebracht werd, ook bij de eigenaar.terug
 Einde Gateavisa-vertaling