Entrepotdok-krakers versus de Bataafsche Aannemings Maatschappij

  Entrepotdok-krakers versus de Bataafsche Aannemings Maatschappij


Twintig grijze heren in rokerig zaaltje. Zo verloopt blijkbaar een aandeelhoudersvergadering van een miljardenbedrijf als de BAM. Ditmaal was er echter iets speciaals aan de hand: ook de pers had interesse getoond in de vergadring en nam plaats aan een speciaal gereserveerde tafel. Na de vergadering bleek dat de would-be journalisten echter ordinaire dokbewoners waren, die pamfletten aan de verbaasde grijze heren uideelden. Het bleek dat aandeelhouders en raad van commisarissen nog niet op de hoogte waren van het feit dat de BAM voornemens is een groot kraakpand in Amsterdam te ontruimen. Want wat is er aan de hand ? De gekraakte panden aan het Entrepotdok in Amserdam zijn nu nog eigendom van de gemeente, maar deze wil de panden aan de BAM verkopen die er vervolgens 47 luxe appartementen in wil realiseren. Zoals dat tegenwoordig gaat, heeft de gemeente beloofd de plannen langs alle juridische obstakels te loodsen alvorens de BAM tot koop overgaat. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat adviezen van de Rijksmonumentendienst (de panden zijn Rijksmonument) in de wind geslagen worden en alternatieve plannen niet onderzocht worden. Hoewel de gemeente nu dus de kastanjes uit het vuur haalt, is het de BAM die uiteindelijk zal gaan bouwen en de winst op gaat strijken.

Tenminste, zo zijn hun plannen. Het is onwaarschijnlijk dat, als de sigarenrook is opgetrokken en de grijze heren het pamflet kunnen lezen, de BAM haar plannen omgooit. Toch kunnen de heren de pamfletjes maar beter bewaren. We delen ze niet nog een keer uit…

dok/ascii