Bezoekje Polen

 Bezoekje Polen


Als amsterdamse kraker/activist is het af en toe leuk om de rest van de wereld eens te zien, met het oog op links activisme wel te verstaan. Zo ben ik onlangs een maand in Polen geweest en heb daar naast mijn verblijf in een klein dorpje in centraal polen ook een paar grotere plaatsen bezocht.

Een van de plekken waar ik geweest ben is de stad Torun. De activisten van het kolektyw autonomistow, een kollektief dat zich ondermeer bezich houdt met anti-fascisme, ecologische strijd en kultureel bewustzijn, zijn zich daar aan het voorbereiden op een tentoonstelling over kraken wereldwijd. Verhalen over gekraakte panden, de geschiedenissen van verschillende kraaksteden in europa en ook ander soortig activistme rond de autonome verblijfplaatsen in europa zal aan bod komen. Pratend met deze mensen kwamen mij een aantal verhalen ter oren die zeker de moeite waard zijn op te schrijven.

In Polen zijn er op dit moment circa 10 gekraakte panden. Een van die panden is in Poznan. Wetende dat in Polen de overheid alles op alles stelt om krakers absoluut geen kans te geven, is de gemeente Poznan hierin niet succesvol.

Het pand is in eigendom van een Duitser die in de U.S. verblijft. Om het pand te kunnen ontruimen moet eerst deze persoon opgespoord worden. Dit is tot nu toe de gemeente poznan nog niet gelukt. Wel stelt de poolse wet dat er op elk bewoond adres iemand ingeschreven moet staan. Dit wordt bij onduidelijkheden gecontrolleerd door de politie. Zo ook in dit gekraakte pand waar een iemand zich ingeschreven heeft en maandelijks de politie onder betaling van 40 zloty komt controlleren of deze persoon er woont. Zo leven deze krakers al ruim 6 jaar en kan als gekraakt object als zeer succesvol worden beschouwd.

Voor poolse steden geldt over het algemeen dat als er uberhaubt radikale politieke stromingen actief zijn, dit over het algemeen gelijktijdig zowel een sterke linkse-, alswel rechtse radikale beweging omvat. Er vinden dan ook regelmatig confrontaties plaats tussen deze twee tegenpolen. Van knok partijen op straat tot regelrechte aanvallen op kraakpanden waarbij o.a. ook mollies bij gebruikt worden. De poolse onafhankelijkheids dag is een van die dagen, waarbij de confrontatie over het algemeen niet uitblijft. Tijdens deze dag in het afgelopen jaar probeerde een demonstratie van nationalisten, waaronder vooral veel,skinheads het kraakpand in poznan aan te vallen. Op dat momend waren er weinig mensen aanwezig in het pand, dus voor de gene die er wel waren was dit zeker geen pretje. Gelukkig voor de krakers werd een ernstige confrontatie door de politie voorkomen, doordat deze de nationalisten voor het pand vandaan wisten te verdrijven. Maar toen de antifascistische demonstratie die op het zelfde moment ergens anders in poznan aan het demonstreren was lucht van de actie van de nationalisten kreeg besloten, zij optetrekken naar het gekraakte pand om daar de tegenstander te ontmoeten en hun kameraden te redden. Ook zij werden gestopt door de politie. Op dat moment besloten beide groepen elkaar aantevallen ,maar dan met de politie tussenbeide. Deze werd dus zo ongeveer gelyncht. De politie wist uiteindelijk toch beide partijen te verdrijven, zodat de rest van de dag het vrij rustig bleef.

Ook in torun was er op dezelfde dag een demonstratie van nationalisten en anti-fascisten. Onder de leuzen “polen voor polen” en ” een poolse skinhead is geen fascist” trokken de nationalisten door het oude centrum van torun. Uit een zijstraat komt hun vervolgens de antifascistische demonstratie tegemoet. Dit betekende prijs gooien voor de antifa’s die de nationalisten al hadden zien aankomen.

Aan de rand van het centrum van torun is een punkcafe gevestigd in een bunker uit de tijd van Napoleon. Dit cafe wordt regelmatig aangevallen door skinheads met mollie’s. Om maar even te illustreren hoe dom skinheads zijn, moet je je bedenken dat zo’n bunker gebouwd is ook kannonskogels te kunnen verdragen.

Het e-mail adres van kolektyw autonomistow is:sekka [at] polbox [dot] pl


terug

Tags: