Delft: Onder een Brug, Rotterdamseweg 364 gekraakt

Onder een Brug
Dan maar…

Het pand hier onder de brug, aan de Rotterdamseweg, staat al sinds 2017 leeg. Nooit hebben wij enige bedrijvigheid in de gigantische loods gezien in die tijd. Anders dan de typische trollen die doorgaans onder bruggen bivakkeren zijn wij een stel keurige studenten en oud-studenten die op zoek zijn naar een stekkie. Onder ons is in de afgelopen jaren het plan ontstaan om deze plek onder de brug weer open te stellen aan Delft, om er opnieuw bestemming aan te geven.

De hal onder de brug is niet van een particuliere eigenaar maar van de provincie Zuid-Holland [en daarmee dus een beetje van ons allemaal]. Het is bestemd voor leegstand en uiteindelijke sloop. We staan open voor gesprek en zullen ons ook meegaand scharen naar passende toekomstplannen, tot die tijd grijpen wij de kans om er een vrolijk plekje van te maken voor onszelf en eenieder die zich geroepen voelt.

Gedurende langere tijd is de woon-thematiek een hot-topic. Echter in plaats van een nadruk te leggen op een “anti”-toon, op een tegengeluid, willen we met deze actie een geluid laten horen vóór! Onder het motto van “Niet lullen maar poetsen!” willen we met deze actie een eigen bijdrage- en voorzet doen om de problematiek zoals hieronder beschreven wordt op te lossen. Op een vrolijke en constructieve manier organiseren we zelf een nieuwe plek in Delft waar ruimte is om te wonen, te experimenteren, samen te komen en te organiseren. We bieden Delft op 1500m² de ruimte om haar repertoire aan te vullen! Van eten tot wonen, van lezingen tot muziek. Initiatief en enthousiasme is welkom Onder de Brug, om het een plekje voor ons allemaal te maken!

Het spreekt natuurlijk voor zich dat we bewust zijn van de verantwoordelijkheid die er bij komt kijken wanneer wij dit pand Onder de Brug in gebruik nemen. We doen dit met uiterste zorg voor het pand en de grootste voorzichtigheid omtrent de veiligheid. Daarnaast zullen we ruimte maken voor het onderhoud aan de brug wanneer dat nodig is.

Vandaag de dag zullen veel mensen op de hoogte zijn van de precaire staat van de woningmarkt. Er was een decennia-lange aanloop voor nodig om tot de huidige oververhitting te komen [politiek-, sociaal- en economisch kader]. Recentelijk luidde de krantenkoppen nog dat de alleenstaande starter slechts kans maakt op een schamele 3,4 procent van de koopwoningen op de markt. Ook huurwoningen zijn in trek waar het aanbod achterblijft, met als gevolg dat deze prijzen hard oplopen. Onbetaalbaar voor sommigen, zo zagen we het aantal daklozen in Nederland in de jaren 2009-2020 verdubbelen. Terwijl de kosten voor een dak boven het hoofd maar toe blijven nemen en het steeds lastiger wordt om aan passende woonruimte te komen.

Zo ook in Delft, waar de gemiddelde huizenprijs 395.498 euro bedroeg in 2021, een stijging van maar liefst 16,3 procent t.o.v. het voorgaande jaar. Toch zien we begin 2023 voor het eerst sinds 9 jaar weer een kentering in de prijsontwikkeling op de huizenmarkt, deels voortkomend uit beleidsmatige interventies [structureel] deels uit geopolitieke ontwikkelingen en de inflatie en vertrouwen die daaruit voortvloeien [incidenteel].

Voornamelijk van deze structurele ingrepen zullen we het moeten hebben als we op de lange termijn een meer toegankelijke huizenmarkt willen realiseren, een markt waar kwalitatieve woningen die niet onbetaalbaar zijn en binnen ieders bereik liggen. Een plek waar mogelijk kansen liggen is de aanpak van de huidige leegstand in Nederland. Het CBS vermeldde een geleidelijke daling van leegstand in het jaar 2021, toch stond de teller op 1 januari 2022 nog altijd op een totaal van 2,6 procent van alle verblijfsobjecten in Nederland. Omgerekend ruim 219.000 objecten, waar niet alleen woningen, maar ook kantoren en winkels toe worden gerekend, waarmee mogelijk ruimte kan worden geboden aan een nog groter aantal gebruikers. Natuurlijk kan leegstand optreden, toch stond 40 procent van deze objecten een jaar eerder ook al leeg. Deze langdurige leegstand is natuurlijk eeuwig zonde wanneer er een landelijk tekort aan woningen is.

Daarnaast is het binnen onze kringen geen ongebruikelijk verhaal dat de internationale student financieel wordt uitgewrongen in hun woonsituatie. Waar onderhoud voor studentenhuizen in het algemeen vaker ondermaats blijkt, staat de internationale student er nog onzekerder voor terwijl ze vaak aanzienlijk meer betalen voor hun leefruimte. De TU Delft zet zich hard in voor het massaal aantrekken van internationale studenten terwijl ze tekortschieten met het faciliteren van- of helpen aan betaalbare en behaaglijke woningen. Tevens vermeldt een groot deel van de studentenhuizen [in Delft] bij voorbaat al dat enkel “Nederlands sprekenden” of “Nederlanders” zullen worden uitgenodigd op de instemming avonden. Hierom lijkt het ons waardevol [en erg leuk] om uiteindelijk een gezonde mix in onze eigen woongroep te krijgen.

Wij zijn nog hard op zoek naar leuke initiatieven en enthousiaste mensen om onze plek nog mooier te maken, om die potentie aan te boren die reeds nog niet benut wordt. Mensen die dit avontuur aan willen gaan, experimenteren, meedenken, klussen of gewoon een kopje koffie willen komen drinken. Bij deze, U bent van harte uitgenodigd!

Vriendelijke groeten van Onder een Brug
Contacteer ons vooral via Ondereenbrug [at] gmail [dot] com of wip even langs op de Rotterdamseweg 364 ABC

Delft, 25 Mei 2023

Onder een Brug
Rotterdamseweg 364 ABC, 2629 HG Delft
ondereenbrug [at] gmail [dot] com
https://squ.at/r/9g80


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL