Ouderkerk aan de Amstel: Gekraakte manege

manege_ouderkerkOp 29 januari is de Manege Gijsbrecht aan de Amstel op de Holendrechterweg 22a in OuderKerk gekraakt. De bewoners hebben na een illegale ontruiming door een knokploeg besloten de manege te her-kraken, in ieder geval tot de uitspraak van de laatste rechtszaak. Zij wijken niet voor intimidatie van vastgoed eigenaren en laten zich niet illegaal ontruimen. Deze vastgoed maffia, die samen heult met de corrupte gemeente en politie van Ouder Amstel, maakte een her-kraak essentieel.

De Manege Gijsbrecht aan de Amstel werd in 2011 verkocht aan Vilarem 1 B.V. en staat sinds 2014 leeg. Eigenaren Jeanine Heruer en Menno Brandenburg hebben Vilarem pas in 2011 opgezet. Vilarem lijkt als enige doel te hebben om de manege te kopen, wat speculatieve intenties doen vermoeden.

Op 31 januari kregen de bewoners een veiligheidscontrole, omdat er asbest in een aantal gebouwen zou zitten. Ondanks meerdere pogingen om het reeds bestaande asbest rapport direct bij de gemeente op te vragen, hebben de bewoners die pas op de dag van de controle in handen gekregen. Er kwamen een hele hoop onwelkome gasten die ook het terrein wilde betreden, zoals de eigenaresse onder begeleiding van 4 security/macho mannen.

Blijkbaar was zij ook uitgenodigd door Gertrud Poels van de gemeente. De bewoners hebben alleen Richard Riebec van bouw- en woningtoezicht, gestuurd door de gemeente, twee wijkagenten waaronder Hans Bakker en een persoon van de brandweer toegelaten.
Diezelfde avond kwamen er een drietal auto’s langs. Zij waren ons aan het seinen met groot licht en deden alsof ze op het hek gingen in rijden. Later hoorde de bewoners een harde knal. Het klonk alsof er iemand vuurwerk gooide of hard tegen de ijzeren wand van het verblijf aansloeg.

Op donderdag 2 februari kwam de eigenaresse met twee mannen langs, om de bewoners geld aan te bieden om de manege te verlaten. De bewoners hebben haar gezegd dat alle communicatie via de advocaat verloopt en dat zij op de manege niet welkom is. Het was vast een schok voor haar, dat niet alles te koop is…

Vrijdag 3 februari kwam de gemeente een asbest plak-monster test nemen in de kantine waar de bewoners verbleven, om te kijken of er asbest-besmetting was. Zij vermeldde daarbij dat als de bewoners weigerden, zij met politie zouden komen. De bewoners zijn in de avond op de hoogte gesteld dat er geen asbest-besmetting was.
Diezelfde dag kwam een toezichthouder een dagvaarding van de gemeente brengen, waarin de bewoners werden gesommeerd om maandag 6 januari de manege te verlaten. Bijgaande zat een rapport van de uitgevoerde controle op 31 januari van Richard Riebec van bouw- en woningtoezicht, die vol met
contradicties en onwaarheden stond. De vraag waarom de gemeente de bewoners dagvaardt voor een particulier eigendom is bij de bewoners opgekomen. Het OM zag echter geen reden voor acute ontruiming wegens veiligheid.

Op maandag 6 februari hebben de bewoners de gemeente negen keer gebeld. Zij waren niet te bereiken. Pas om 17:00 kregen de bewoners Gertrud Poels aan de telefoon. Zij meldde dat de bewoners niet bij hun eigen zitting aanwezig waren geweest en dat de uitspraak van de rechter de eigenaresse in het gelijk stelde. Ook vertelde zij dat de bewoners om 19:30 die avond ontruimd konden worden. De deurwaarder van Beest uit Delft, had de bewoners hier van op de hoogte moeten stellen, maar heeft dit niet gedaan. Hij heeft (naar eigen zeggen) een brief bij de buren in de brievenbus gedaan en een oproep in de Telegraaf geplaatst. Ook zijn zij vergeten de advocaat van de bewoners in te lichten over deze zitting. De bewoners hebben een verzet ingediend.

Dinsdag 7 februari, terwijl 4 bewoners bij de rechtszaak zaten is er een knokploeg van 10 man naar de manege gekomen. De wijkagent Hans Bakker
reed langs met een glimlach op zijn gezicht. De 4 aanwezige bewoners probeerden nog het hek dicht te houden, waarbij 1 van de bewoners het hek
op haar hoofd heeft gekregen. Zij stopten de confrontatie en de knokploeg bezette de manege. Twee bewoners wilden aangifte doen. Bij het politie bureau in Diemen op de D.J. den Hartoglaan 5, wilden de agenten de aangifte niet opnemen. Pas na herhaaldelijk aandringen van de officier van justitie hebben de agenten, 4 uur na het incident, de aangifte opgenomen. Een bewoner vroeg of de politie actie zou ondernemen, omdat het volgens de officier van justitie huisvredebreuk was. De politie vertelde hen echter dat de zaak gevoelig lag, omdat de eigenaresse haar eigendom weer had ‘ingenomen’ en dat dat in samenspraak met de wijkagent Hans Bakker is gebeurd.

De bewoners hebben besloten de manege te her-kraken, in ieder geval tot de uitspraak van de laatste rechtszaak. Zij wijken niet voor intimidatie en laten zich niet illegaal ontruimen. Deze vastgoed maffia, die samen heult met de corrupte gemeente en politie van Ouder Amstel, maakte een her-kraak essentieel.

om 08:30 op woensdag 8 feb, is de manege weer bezet. Deze werd aan getroffen met dubbel hekwerk en bewaakt door security. De mannen van de knokploeg gesuurd door de eigenaresse kwamen wat later verzamelen bij het hek. De bewoners hebben de politie gebeld, die geen noodzaak zag om te komen, maar hebben na herhaaldelijk aandringen toegezegd een auto te sturen. Nadat ook de officier van justitie erop aandrong kwam 1 agent met de knokploeg praten, waarna zij de straat verlieten.

Om 16:20 kregen de bewoners de uitspraak van de rechter, waarbij eigenaresse in het gelijk werd gesteld en het terrein per direct ontruimd kon worden.

De bewoners zijn de dupe geworden van de corrupte gemeente en politie van Ouder Amstel en de eigenaresse Jeanine Heruer. Maar door de acties hebben ze laten zien dat ze niet te koop zijn en dat ze zich niet van het terrein laten af slaan. Ondanks de intimidatie en het geweld hebben zij het terrein bezet en bewoond tot het bittere eind.

Indymedia https://www.indymedia.nl/node/38200