Zaandam: Herkraakactie De Veldschuit, geen onterechte ontruiming meer!

Gister 17 augustus is het pand dat op “Heterdaad” werd ontruimd geherkraakt.

Na de onterechte ontruiming van de politie op heterdaad heeft de Zaanse kraakbeweging het oude buurtcentrum De Velschuit geherkraakt! Vandaag 18 augustus om 17:30 hebben wij de kraakactie gepubliceerd met spandoek en pers. Politie was snel ter plaatsen en wou weer op “heterdaad” ontruimen op “melding” van buurtbewoners. Na dat wij konden bewijzen met foto’s dat het pand gister al bewoond was lieten ze ons gaan en werd er huisvrede geconstateerd.

Geen heterdaad! Wel buurthuis!

Veldbloemeweg_6C_Zaandam_Kraakactie Zaandam

Op zondag 16 augustus is voormalig buurthuis De Veldschuit (op de Veldbloemeweg 6C) in de Kogerveldwijk in Zaandam gekraakt. Een groep Zaanse jongeren wil de woonboot in gebruik nemen voor culturele activiteiten zoals o.a. buurtmaaltijden, muziekworkshops voor de jeugd en huiswerkbegeleiding. De nieuwe bewoners willen met hun eigen financiële middelen en faciliteiten het buurthuis blijven gebruiken zoals het hoort; een centrum waar de jeugd kan groeien in sociale en culturele ontwikkeling. De vorige gebruiker van de Veldschuit, stiching Welsaen is op juni 2014 failliet verklaard. Toendertijd waren er voldoende vrijwillers in de buurt die zich met alle liefde wilden inzetten voor het behoud van een buurthuis. De gemeente achtte het buurtinitiatief echter finiancieel niet haalbaar, en sindsdien staat het buurtcentrum leeg.De Veldschuit is geen uitzondering: in heel Zaanstad zijn bijna alle buurtcentra gesloten. De Zaanse kraakbeweging komt in actie en heeft de mankracht en middelen om een educatief en leuk programma voor de jeugd samen te stellen. Naast hun eigen initiatieven nodigen de nieuwe bewoners van het pand de buurtbewoners van Kogerveld uit om ook activiteiten te organiseren. Deze frisse wind zal een nieuw leven gaan blazen in het culture hart van deze wijk. De initiatiefnemers hopen het centrum in september officieel te openen.

Bronen: https://www.indymedia.nl/node/29107
https://www.indymedia.nl/node/29069