Den Haag: Kerk gekraakt voor opvang vluchtelingen

Den_Haag_Vluchtelingen_in_de_Sacramentskerk

Den Haag – Krakers hebben de leegstaande kerk aan de Sportlaan in gebruik genomen en vandaag overgedragen aan de vluchtelingen van de Koekamp. De kerk moet gaan dienen als tijdelijke opvang voor de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die drie maanden lang actie voerden in het tentenkamp op de Koekamp in Den Haag.

Al 4 jaar lang stond de kerk aan de Sportlaan leeg. Het bestuur van de kerk wil het gebouw verkopen zodat het gesloopt kan worden en er appartementen kunnen worden gebouwd. De buurt is hier fel op tegen, en voerde afgelopen februari nog actie tegen de sloop van de kerk en de geplande nieuwbouwappartementen. Ook de VVD en het CDA zeggen voor behoud van de kerk te zijn.

Er is contact gezocht met het Bisdom Rotterdam (de eigenaar van de kerk) en er is aangegeven de kerk alleen te gebruiken als opvang voor de actievoerende vluchtelingen die eerst door de IND en daarna door de gemeente Den Haag op straat zijn gezet. Ze zijn uitgeprocedeerd en de regering heeft ze als ‘illegaal’ bestempeld. Ze zouden terug moeten,
en volgens verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven ook terug kunnen naar hun geboorteland. Maar de landen waar ze vandaan komen zijn niet veilig, en terugkeren is dan ook geen mogelijkheid. Zij vallen tussen wal en schip. De Vluchtelingen protesteerden vanuit het tentenkamp op de Koekamp voor een menswaardig bestaan, deze actie wordt nu voortgezet vanuit deze kerk en vanuit het nieuw aangemelde tentenkamp. Vele internationale organisaties hebben het Nederlandse vluchtelingenbeleid al bekritiseerd, maar de Nederlandse regering lijkt hier niet gevoelig voor en is voornemens illegaliteit strafbaar
te stellen. Dit bied geen oplossing voor de problemen, we zullen doorgaan met actievoeren totdat er een goede oplossing komt.

Onderdak is een recht! Geen mens is illegaal!

https://ksudenhaag.wordpress.com/2013/01/12/kerk-gekraakt-voor-opvang-vluchtelingen/