Swammerdamstraat 12 herkraakt op 15-04-2012 : Buurtbrief/Neigbourhood letter

Beste buren.

Vandaag is Swammerdamstraat 12 voor de derde keer gekraakt.

Dat er niet voor leegstand mag worden ontruimd, werd door een  meerderheid in de gemeenteraad aangenomen, als antwoord op de wet kraken & leegstand (oktober 2010). De gemeente en het OM trekken zich hier echter niets van aan.

In november 2011 werd het pand aan de Swammerdamstraat 12 juist voor leegstand ontruimd.  Een week na de ontruiming begonnen werklui de binnenkant van het pand te vernielen, van renovatie was geenszins sprake. Dit is precies wat de krakers van te voren voorspelden en bij het stadsdeel hebben aangekaart.

Toen het pand in juli 2011 (voor de 2e keer) werd bezet startten de nieuwe bewoners met het opknappen van het pand en werd er actie ondernomen om het oude Koetshuis een officiele monumentale status te geven. Dit werd verder opgepakt door Bureau Monumenten en Archeologie.

Nu, zes maanden later, is het pand wederom leeg, het dak is venield, de ramen staan open en de monumentenprocedure loopt nog steeds. Op de koop toe wordt er al sinds 2004 met dit pand gespeculeerd. Op 1 april 2004 werden de Swammerdamstraat 10 en 12 verkocht voor 560.000 euro, 4 jaar later op 27 april 2008 werd enkel de Swammerdamstraat 12 voor 847.000 euro verkocht. Het is duidelijk dat het enige doel van deze ontruimingen het faciliteren van speculatie was. Gemeente en speculanten zijn hier als twee handen op een buik.

Wij keuren het misbruik van dit pand voor speculatie af en betreuren het verval van dit monumentale koetshuis waarbij duidelijk geen enkele rekening wordt gehouden met de buurt.

Wij willen het huis behouden als historisch monument en het bewonen en onderhouden zoals het pand verdient.

Mocht u een idee of opmerking hebben neem dan gerust contact met ons op of kom langs voor een kop koffie.

Hartelijke groeten,

de bewoners van Swammerdamstraat 12

amsteloost [at] gmail [dot] com

http://sw12.squat.net/
http://www.speculanten.nl/node/203

 

Beste buren ;

Today, April 14th 2012, Swammerdamstraat 12 is being squatted for the third time.

Since the October 1st , 2010, any house evicted must have the plans approved and the funding necessary to start up the projects to recover their properties.

Indeed, on the November 5th, 2011, the house was evicted after Mr. Barmentloo, the owner, obtained all the permits to start the renovation. A week after the eviction,  the workers destroyed the interior of the house.
During the second occupation, the people involved in the project started to renovate the place and the necessary actions to turn it into a monumental building. The house is currently in process of obtaining the official monument classification.

Nowadays (six months later), the house remains empty and useless, with a broken roof and opened windows. Furthermore, it continues implicated in a speculation circle since 2004.
On April 1st of 2004, Swammerdamstraat 10 and 12 were sold for 560.000,00€ ; 4 years later, on June 27th of 2008, Swammerdamastraat 12 was sold for 874.000,00€.

Swammerdamstraat 12 was pictured by the two prestigious architects Willem Johannes Vuyk and Jan Paul Frederik van Rossem in 1884.

We will maintain the house as a historical monument and to give it a chance to be treated as it deserve to be.

We are denouncing the bad use of this space and the abandomant of a historical heritage.

If you have any idea or comment contact us at amsteloostgmail.com, your support is always welcome !

The bewoners of Swammerdamstraat 12.