Den Haag: Scheveningse piraten kapen het IJspaleis

Woensdag 23 april trokken de piraten van de Vloek naar het Haagse stadhuis. Met vijf insprekers en een grote groep piraten op de publieke tribune werd de Haagse gemeenteraad opgeroepen om wethouder Norder (PvdA) te kielhalen. Met groot succes. De Vloek mag blijven.

Het plan om het pand aan de Hellingweg 127 te verhuren aan de Stichting Topzeilen Scheveningen is van de baan en dat betekent dat de Vloek vermoedelijk nog jaren in de Scheveningse haven kan blijven. Het debat in de gemeenteraad volgde op een maandenlange periode van actievoeren, waarbij de Vloek veel steun en solidariteit kreeg uit de stad en ver daarbuiten. De politieke steun voor de Vloek was overweldigend, alleen de VVD bleef achter de wethouder staan.

De Vloek is in 2002 gekraakt en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke sociaal-culturele vrijplaats voor kunstenaars, creatieve bedrijven en activisten met ateliers, oefenruimtes, werkplaatsen, een multifunctionele zaal (de Piratenbar) en een veganistische kantine (Water & Brood). In 2003 werd een overeenkomst gesloten met de gemeente over het gebruik van het pand als culturele broedplaats. De gemeenteraad is van oordeel dat de gemeente zich aan deze overeenkomst moet houden en floot de wethouder gedecideerd terug. Definitieve plannen voor het havengebied zijn nog in ontwikkeling, de gemeenteraad zag niet in waarom de Vloek nu al weg zou moeten.

De Vloek Blijft!
Viva El Lokal Pirata!!

Hellingweg 127
2583 DZ Scheveningen
vloek [at] xs4all [dot] nl
http://vloek.squat.net/

https://www.indymedia.nl/nl/2008/04/51976.shtml