“kraakgroep doet het raam dicht”

“kraakgroep doet het raam dicht”

Op zaterdag 10 december hebben wij, kraakgroep de Pijp, de woning aan de 2e Jacob van Campenstraat 133-I gekraakt. Op deze leegstaande etage is enkele weken geleden door de eigenaar een raam opengezet, waardoor de boven wonende huurders letterlijk en figuurlijk in de kou werden gezet. En dit midden in de winter!

Verantwoordelijke hiervoor was Dhr. Deenik, eigenaar van het een aantal panden aan de Tweede Jacob van Campenstraat. De huurders in dit blok zijn al tijden in conflict met de eigenaar. Deze wil de woningen leeg hebben, waarbij hij dit soort treiterpraktijken niet schuwt.

Vorig jaar stuurde de eigenaar, Dhr. Deenik, een brief rond aan de bewoners van de Tweede Jacob van Campenstraat 131 t/m 139 dat hij wilde gaan renoveren en dat hij de huurovereenkomst opzegde per 1 januari 2004. Er werd geen vervangende woonruimte aangeboden of enige andere vorm van compensatie aangeboden. Juridisch heeft deze huuropzegging geen enkele waarde en de huurders zullen dus geen gehoor geven aan dit dreigement.

Deenik heeft geen concrete plannen deze woningen te verhuren en er is door hem ook nog geen aanvraag voor een bouwvergunning gedaan. Een aantal bewoners hebben hun woning verlaten. De overige bewoners zijn niet van plan te vertrekken. De lege woningen zullen dus nog geruime tijd leeg blijven staan. Dit terwijl er in Amsterdam nog steeds duizenden mensen op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning. Ondertussen probeert Deenik de overige huurders uit de panden te krijgen zodat hij na verbouwing de etages kan verkopen. Zo verdwijnen wederom sociale huurwoningen in de modderstroom van het grootkapitaal.

Met deze kraakactie willen we de wanpraktijken van deze huisbaas aan de orde stellen, aandacht vragen voor het verdwijnen van sociale huisvesting en de bewoners een hart onder de riem steken en steunen in hun strijd voor het behoud van hun woning. Ook willen we met deze aktie benadrukken dat kraken een veel breder maatschappelijk belang dient dan alleen woonruimte voor de krakers zelf.

Vriendelijke groet, Kraakgroep de Pijp

Kraakgroep de Pijp

Tags: