Fort van Sjakoo kampagne verloopt succesvol

Vandaag hebben medewerkers en betrokkenen ja gezegd tegen de aankoopplannen van de ideeele boekwinkel ‘Het Fort van Sjakoo’. Eerder werd deze niet-commerciele boekhandel bedreigd met een forse huurverhoging van 900% voor de gelegaliseerde winkelruimte aan de Jodenbreestraat te Amsterdam.

Na veelzijdig protest en verzet en de tussenkomst van de bedrijfshuuradvieskommissie is er een kompromis-huur op tafel gekomen. Daarnaast wilde het Woningbedrijf Amsterdam de ruimte wel verkopen. Aangezien zelfs de kompromis-huur op korte termijn onbetaalbaar zou zijn, werd een kampagne gestart om geld in te zamelen voor aankoop.

Er werden en worden obligaties verkocht, renteloze leningen afgesloten en er komt geld binnen als gift of via benefieten. Tot nu toe is op deze wijze ruim 115.000 euro opgehaald en lopen er nog gesprekken over leningen met bepaalde (al dan niet) gelegaliseerde panden.

Het oorspronkelijk begrootte bedrag zal, als deze gesprekken succesvol verlopen en de giften van individuen binnen blijven komen, gehaald worden. Wel is de begroting recentelijk aangepast om te proberen de ‘zelfopgelegde’ huurverhogingsdruk van 5% te verminderen.

Hoewel het slagen van de aankoopkampagne een opsteker is voor alle betrokkenen, blijft het zuur dat er nu zoveel inspanning verricht moet worden. Het pand werd al in de jaren 70 werd gekraakt nadat het zonder inmenging van de gemeente door spekulanten verwaarloost was. Door veel zelfwerkzaamheid is het pand behouden en uiteindelijk gelegaliseerd als huurpand. Dat er nu nogmaals een slag voor het behoud gemaakt diende te worden, was dan ook moeilijk te verkroppen.

Van de zijde van het WBA is er nog een voorbehoud voor verkoop en die is gelegen in een afspraak met de gemeente. De stichting Stort voor het Fort heeft de financiering als voorbehoud aangezien er dus nog steeds geld nodig is.

Voor meer informatie kan je terecht op http://www.fortvansjakoo.nl

[squat!net]