GBG-ganger gearresteerd omdat hij in kraakpand woont

Op 3 juni omstreeks 23.30 uur is in Amsterdam de 22-jarige Maarten B. gearresteerd. Tegen hem liep al enige tijd een uitleveringsverzoek vanuit Zweden. Maarten wordt er van beschuldigd tijdens de Eurotop in Göteborg, die van 14-16 juni 2001 plaatsvond, geweld te hebben gepleegd tegen een agent. Ook wordt hem deelname aan een ‘gewelddadig oproer’ ten laste gelegd.

Maarten is opgepakt ondanks afspraken tussen zijn advocaat en de Zweedse justitie. Maarten heeft altijd aangegeven mee te werken aan het onderzoek en zijn woon- en verblijfplaats was bekend. De Zweedse justitie liet de advocaat enige tijd geleden weten Maarten in Nederland eerst nog een keer te willen verhoren, voordat het tot een proces zou komen. Dit verhoor heeft nog niet plaatsgevonden.

De Amsterdamse politie meende dat Maarten niet beschikbaar was voor de Zweedse justitie omdat hij in een kraakpand woonde ‘waar zij niet naar binnen mochten’. Dat de politie nergens zomaar naar binnen mag zonder toestemming van de bewoners was hun blijkbaar ontschoten. Gelukkig werd er bij voorgeleiding gehakt van dit verhaal gemaakt en is hij op 5 juni ‘s middags vrijgelaten.

Wel zitten er nog twee mensen vast uit een groep die Maarten steun kwam betuigen bij het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal. De politie trad hard op.

Hier nog een stukje uit het persbericht uitgegeven na de arrestatie van Maarten:

“Hoewel de zaak nauwelijks onderbouwd is, getuigenissen van de agenten elkaar tegenspreken en er voldoende bewijs is van Maartens onschuld (video-opnames en getuigen) dreigt Maarten nu toch uitgeleverd te worden aan Zweden. De tot nu toe gevoerde processen i.v.m de Eurotop in Göteborg zijn omstreden. Zo werden er voor Zweedse begrippen ongebruikelijk hoge straffen uitgedeeld, was de bewijslast in de meeste gevallen erg mager en is er aantoonbaar met het bewijs geknoeid. Onder andere Amnesty Internationaal en een door de Zweedse overheid ingestelde commissie hebben kritiek geuit over de gang van zaken.”

meer lees je op http://www.steunmaarten.org

 

[squat!net]