Wageningen: kraak, ontruiming en aankondiging van demonstratie

  Wageningen: kraak, ontruiming en aankondiging van demonstratie


Laatste nieuws:(avond 11-2-2) Het pand waar het in onderstaande berichten om gaat, is herkraakt. Bovenaan het bericht hierover, daaronder over de eerdere ontruiming:

Wageningen: Vanmiddag ontruimde pand Salverdaplein 13 herkraakt
Vanavond is met ruim 50 mensen het vanmiddag op oneigelijke gronden (de eigenaar SSHW zou er een kantoor hebben) ontruimde pand in het centrum van Wageningen opnieuw gekraakt. Met veel mensen en lawaai hebben we laten zien dat we niet wijken voor dergelijke praktijken.
Kraakoverleg Wageningen

Berichten middag 11-2-2:
Wageningen: pas gekraakte woning weer ontruimd: vanavond demonstratie

Na een rustige nacht werd vanmorgen de gisteren gekraakte woning, Salverdaplein 13, in het centrum van Wageningen ontruimd. Volgens de politie was het ‘lokaalvredebreuk’ om in dit pand te willen gaan wonen.

De eigenaar, de stichting Sociale Huisvesting Wageningen, had er volgens hun zeggen een kantoor in. Dat kantoor bestond uit een buro, een niet aangesloten telefoon, 3 wrakken van fietsen en een beddespiraal, iets anders was er niet te vinden in het pand. Zelfs het gas, water en elektriciteit was afgesloten, wat zeer onwaarschijnlijk is in een kantoor. En zoals iedereen weet heeft de SSHW een blinkend nieuw kantoor aan Duivendaal.

Binnen in het pand was ook zeer duidelijk te zien dat het al een ruime tijd leeg stond, zeker vanaf vorig jaar zomer (2000 dus) zeiden de buren.

Zonder zelfs maar binnen te zijn wezen kijken of leegstand te konstateren (dat was niet nodig zeiden ze) trapte een agent de deur in. Er was net tijd om alle spullen eruit te halen en 5 mensen zijn gearresteerd omdat ze niet wegwilden toen gesommeerd werd om het pand te verlaten. Deze mensen zitten nog vast op het bureau van politie in Ede.

De 7 mensen die er in wilden gaan wonen staan nu weer op straat.

Vanavond om 20 uur is er voor de deur van het pand, Salverdaplein 13, een demonstatie met veel lawaai en veel mensen om te laten zien dat dit echt niet kan. De vertegenwoordiger van de eigenaar liet zich ontvallen dat zij ‘het weer leeg willen hebben’. En blijkbaar is dat veel belangrijker dan aan de regels van de leegstandswet houden.

Wij wijken niet voor leegstand en komen vanavond daar op de stoep om dat te laten horen.

ontruiming en demonstratie in Wageningen

In Wageningen is na 1 dag gekraakt te zijn een leegstaand studentenhuis ontruimd door de politie. De politie weigerde ondanks herhaalde pogingen van de krakers om leegstand te constateren. Het pand is eigendom van de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen die ooit het hele blok waar het pand onderdeel van is, wil slopen en er een nieuw complex wil neer. Dit gaat echter niet op korte termijn gebeuren, aangezien er nog eigenaren in het blok zijn die absoluut niet willen verkopen.

Vijf mensen zijn gearresteerd en in bewaring gesteld op de politiebureau’s van Wageningen en Ede. Vanavond (maandag 11 februari 2002) zal er daarom een demonstratie zijn. Verzamelen om 19.30 bij de Wilde Wereld in Wageningen. Meer informatie bij het Autonoom Politiek Infocentrum Wageningen 0317-423588

wageningen