Verwaarloosde pand in het Amsterdamse Leidse buurt gekraakt (16/09/01)

  Verwaarloosde pand in het Amsterdamse Leidse buurt gekraakt (16/09/01)


Afgelopen zondag is er in de buurt van het Leidse plein een zeer verwaarloosde pand gekraakt. Een dichtgemetselde deur moest worden gebroken. Binnen was vooral veel duivenstront. De verse krakers zijn druk bezig het pand weer bewoonbaar te maken.

Hieronder het pamfletje wat in de buurt verspreid is:

Amsterdam, 16 september 2001

Beste buurtbewoners,

Onder het aloude motto: “red un pandje, bezet un pandje!” zijn vandaag de bovenverdiepingen van het pand Lange Leidsedwarsstraat 35 gekraakt. Ook het daaraan verbonden achterhuis is door ons in gebruik genomen. De panden staan al 10 jaar leeg en zijn daardoor in een slechte staat. Duiven vliegen in en uit en op de grond ligt een dikke laag duivenstront. Door de panden te kraken en op te knappen willen we verdere verkrotting voorkomen. Wij vinden het namelijk onacceptabel dat in Amsterdam panden langdurig leegstaan en verkrotten terwijl er tegelijkertijd een schrijnend tekort aan betaalbare woon en werk -ruimte is.

De eigenaar van de door ons gekraakte panden is Gersteland BV. Een BV die eigendom is van de familie Broerse. Een familie die relatief veel onroerend goed in bezit heeft in de Leidse buurt. Een wandeling langs hun eigendom leer dat de slechte staat van “ons” pand niet op zichzelf staat, maar dat het merendeel van hun bezit er niet al te best uitziet. Een niet onverwachte uitzondering hierop zijn de vrijstaande panden die ze zelf bewonen aan de Amsteldijk. Die zijn vanzelfsprekend wel prima onderhouden en zelfs voorzien van zwembad en tennisbaan.

Voor dit soort luxe hebben we helaas het geld en de ruimte niet, maar we zullen de komende tijd wel hard aan de slag gaan om de verwaarloosde panden in een aangename woonplek te veranderen. De deur naar de door ons gekraakte bovenetages was onzichtbaar gemaakt en niet meervan de straat te betreden. Het onderstreept nog een keer dat de eigenaar geen interesse meer in de panden heeft. Voor ons des te beter, want wij hebben ideeën genoeg voor onze nieuwe ruimtes.

Met vriendelijke groet

Krakers Lange Leidsedwarstraat 35

[squat!net]