krakers Zonnebloemstraat Breda herhuisvesten zichzelf in ‘de Gom’

  krakers Zonnebloemstraat Breda herhuisvesten zichzelf in ‘de Gom’


Voor nieuws over de zonnebloemstraat kan je eerdere berichten uit BN/De Stem lezen op squat!net:

zonnebloemstraatkrakers verliezen proces: http://squat.net/nl/news/braboda280700.html

Pand zonnebloemstraat in brand gestoken: http://squat.net/nl/news/breda220800.html

BN/De Stem op internet: http://www.bndestem.nl/

  krakers ‘APS’ huizen nu in ‘de gom’

Breda-Vijftien krakers van het gisteren afgebrande pand aan de zonnebloemstraat in breda hebben het gebouw van voorheen de Hollandsche Gommage Industrie (HGI) ofwel ‘de Gom’ aan de Irenestraat betrokken.

“en op het ogenblik hebben we vijftien fransen op bezoek”, zegt een van de bewoners van de HGI, die hevig geschrokken is van de brand in ‘mijn oude huis aan de Zonnebloemstraat’. “Ik ben wel heel vorige week bezig geweest met verhuizen. bijna had ik afgelopen nacht nog geslapen aan de Zonnebloemstraat.” Heja Projectontwikkeling uit Prinsenbeek is sinds afgelopen januari eigenaar van het fabriekscomplex uit 1934 aan de Irenestraat. “Ik heb net een gesprek gehand met de bewoners”, zegt Heja-directeur Jan Hoppen, die in dit verban niet over krakers spreekt.

“ik begrijp best dat ze zonder huisvesting zitten. Maar ze zijn hier ingetrokken, terwijl de vorige eigenaar de boel nog aan het ontmantelen was. Hij had de fabriek nog in gebruik. dat hadden we zo afgesproken. bovendie woonden tot vorige week nog twee gezinnen in huizen op het complex. Het is dus niet zo dat de fabriek sinds een jaar leegstaat. ik heb bij de politie aangifte gedaan van huisvredebreuk”, aldus Hoppen.

Het Openbaar Ministerie beslist of het al dan niet tot een uitzetting komt. Hoppen wil het HGI-complex zo snel mogelijk leeg hebben om met de sloop te beginnen. “En ook om toestanden zoals aan de Zonnebloemstraat te voorkomen.” Dojectontwikkelaar wil na de sloop van de fabriek op het terein tussen Irene- en balfortstraat 39 appartementen en 22 stadsvilla’s bouwen, die eind 2001 klaar moeten zijn. Eerder kondigde Hoppen aan dat de sloop afgelopen april zou beginnen. “Maar dat kon dus niet, omdat er tot vorige week gezinnen woonden in huizen op het complex”, aldus Hoppen.

secretaris Willem Verhagen van Stichting Buurtbeheer Chasse/Oud-boeimeer heeft Hoppen gisteren een brief geschreven over de HGI. Omwonenden van de fabriek maken zich zorgen over de aanwezigheid van ‘dertig tot veertig krakers’ in het complex, aldus Verhagen.

“Mocht blijken dat door nalatigheid of onzorgvuldig handelen uwerzijds overlast of schade ontstaat, dan zullen wij niet aarzelen u daarvoor aansprakelijk te stellen”, laat Verhagen aan Hoppen weten. een afschrift van de brief heeft Verhagen aan burgemeester en wethouders gestuurd.

Hoppen: “Ik was van plan de buurtbewoners uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst in de fabriek. Maar nu het daar een zootje is, kan dat niet meer.”

einde artikel BN/De stem http://www.bndestem.nl/

[squat!net]


Tags: