Uitgebreid verslag ontruiming van de Rembrandt in Den Bosch.

  Uitgebreid verslag ontruiming van de Rembrandt in Den Bosch.


De Rembrandt was sinds 14 november 1999 gekraakt, gelijk met de Spot, beiden leegstaande kafees met bovenwoning, aan de Karrenstraat. De eigenaar van beide panden is Interbrew Nederland nv. Je weet wel die brouwerij van oa. Oranjeboom, Dommels, Hoegaarden en verder alles wat geen Heineken(Amstel), Grolsch, Bavaria of van kleine familiebrouwerijtjes is.

Nu is het zo dat de gemeente al jaren wil dat het imago van de Karrenstraat verandert van uitgaansstraat tot High society Elite Business. De reden dat de boel hier al geruime tijd leegstond. En ook dat juist deze panden eigenhandig in gebruik zijn genomen: als niemand er iets zinnigs mee kan doen, dan doen wij dat wel!

Interbrew Nederland nv. wil graag samen werken met de gemeente, enkel om het feit dat ze al de halve stad aan horecagelegenheden in hun bezit hebben. Andersom werkt deze gedachte ook, even een citaatje, college van B&W:

“We kunnen wel overgaan tot een zwaar repressief beleid, maar we kunnen ook kiezen voor een totaal andere aanpak: de weg van de actieve euthanasie. De Karrenstraat moet gewoon schoner, veiliger en kleinschaliger worden. En er moet meer sociale controle komen. En als je ziet dat Interbrew in die straat een groot aantal panden bezit dan denk ik: Daar moet je zaken mee doen.”

Het plan is dat er in de Rembrandt een soort laagdrempelig eetcafe komt, waar een twintiger net zo goed binnen kan als een vijftiger. (Ze vergeten er alleen wel even bij te zeggen dat deze twintiger of vijftiger alleen doelgroep is indien ze uit het hogere milieu moet komen.) Met dit plan in het hoofd heeft Interbrew de bouw- en sloopvergunningen, alsmede de nodige monumentenvergunning bij de gemeente geritseld. Afgegeven op 9 februari 2000.

Naar aanleiding van deze vergunning is rond 5 mei 2000 de oprotbrief gekomen. 18 mei was de dag van het ontvangst van de dagvaardiging en op 6 juni 2000 heeft het kortgeding plaats gehad. Op 20 juni 2000 was de uitspraak en deze luidde, dat na betekenis van het vonnis binnen 24 uur ontruimd kon worden.

  ‘Kom ons maar halen als je durft’

Normaal gesproken is het zo in Den Bosch dat als er besloten wordt de ontruiming aan te gaan, dat je tussen de twee weken en de twee maanden kan gaan zitten wachten tot ze je komen halen, ondertussen maakt het niet uit wat je doet om ze te provoceren, ze komen gewoon niet. Onze Punx hadden dus geen zin om te wachten en begonnen dus de boel zelf uit te lokken nog voor het vonnis betekent was. Ze zijn ‘s avonds en ‘snachts bezig geweest met de vuile troep op de straat te gooien en naar politie met verfbommen te gooien. Dit alles onder het motto: Kom ons maar halen als je durft!

Het gevolg was dat de straat al ‘snachts werd afgezet en dat de wouten de hele nacht en ochtend daar hebben gestaan. Pas om drie uur ‘smiddags was het vonnis betekent en kwam er een peleton bossche ME en de BRATRA uit Amsterdam. Pas ‘savonds om 20.00 uur werd de straat weer vrij gegeven.

De ontruiming zelf is zeer rustig verlopen en kan zeker niet de aanleiding zijn voor de zware beschuldigingen die geopperd worden: art. 141. Openlijke geweldpleging in vereniging. Er zijn vier mensen gearresteerd, waarvan een persoon de volgende dag weer is vrij gelaten. Zij is onder protest door een mannelijke diender gefouilleerd en hij heeft toch doorgezet. Zij heeft inmiddels aangifte gedaan voor aanranding. Afgelopen vrijdagavond en zondagavond zijn er lawaaidemo’s gehouden bij de Woutekiet.

Inmiddel is het dinsdag 27 juni 2000 en de drie overigen zitten nu nog vast, het ziet er slecht voor ze uit. Van twee personen is hun naam inmiddels bekend en alle drie z ijn vandaag tot 10 dagen verlenging veroordeeld. Volgende week woensdag ( 5 juli 2000) moeten ze voor de drie koppige rechtkamer verschijnen, waar geeist zal worden dat ze tot 8 augustus 2000 moeten blijven zitten. Die dag is de zitting met betrekking op de ontruining. Tevens wordt er geeist voor een volledige schadevergoeding. Dat alles voor een verfbommetje! of 3!

Het kan zover komen in Den Bosch omdat we hier geen goede advocaat kennen die kraakzaken doet, wij ook geen direkte ervaring hebben met zo’n ontruiming (de laatste tien jaar is dit niet meer in Den Bosch gebeurd) en zo’n repressief beleid. Het geheel wordt zwaar overtrokken door de Regenten en de ‘sterke’ arm.

Wat wij (krakers van Den Bosch ) nodig hebben nu is raad, een goede advocaat en hulp van jullie uit den lande.

De drie arrestanten zijn in middels overgeplaatst naar verschillende P.I.’s. NN1 zit in Arnhem in de P.I. de Berg, oftewel de ‘Koepel’ en de andere twee zitten in Vught in de extra beveiligde P.I. Vosseveld.

ALLE ARRESTANTEN ONMIDDELLIJK VRIJ !!!

  AANSTAANDE VRIJDAG 30 JUNI 2000 OM 19.00 UUR DEMO

TEGEN REPRESSIE EN VOOR VRIJLATING VAN DE ARRESTANTEN.

ACHTER HET STATION, OP HET PLEIN BIJ DE ONDERWIJS BOULEVARD.=20

INFO: 06-10309672 ANTWAN.

.