Groningse krakers in Hoogstraat openen feestelijk hun pand

  Groningse krakers in Hoogstraat openen feestelijk hun pand


Nieuwsblad van het Noorden 17 juni 2000

De overbuurman vindt kraken maar kinderachtig

Van onze verslaggever REMCO IN’T HOF

Groningen — De overbuurman, Ruud van der Sluis van kledingwinkel Elders, vindt de kraakactie van het pand de Hoogstraat een beetje kinderachtig: “Dat is toch uit de tijd? Ik ben er niet zo positief over, eerlijk gezegd. Ze proberen alleen aandacht te trekken en dat lukt ze aardig. Dat ze met die kraakactie demonstreren tegen hoge huurprijzen vindt ik onzin. Die gaan wel weer omlaag. Wie wil er nou niet dat pand zitten, het is een prachtige locatie. Ik zou mijn zaak er ook wel in willen hebben,” aldus van der Sluis.

Het monumentale pand, door de krakers het Hoogstraat-complexje genoemd, werd op Hemelvaartsdag gekraakt en biedt onderdak aan een tiental krakers, een dagcafe en een inbrengwinkel. Gisteren hield het ‘complexje’ open dag voor belangstellenden en werden de bewoners door eigenaar Wille Vastgoed BV. gedagvaard om het pand te ontruimen.

Er was hard gewerkt om het dagcafe op orde te krijgen, de binnenplaats toonbaar te maken, boekenplanken te bevestigen en de weggeefwinkel in te richten. Laatstgenoemde is overigens een primeurtje voor Groningen. De weggeefwinkel drijft op ruilhandel. Iedereen die op zolder nog ongebruikte attributen heeft staan mag ze inleveren. Als tegenprestatie mag iets van de eigen gading worden meegenomen.

OVERVLOED

“De mens baadt in overvloed. Iedereen heeft spullen die hij of zij niet meer gebruikt. Je moet kunnen nemen maar ook geven”, zegt de man achter de tafel stichtelijk. De winkel lijkt in trek, gretig wordt tussen de kleding gezocht naar bruikbare tweede- en derdehands jassen en truien. Oude videorecorders en een tuner staan op een plank. In de boekenkast staat maatschappijkritische lectuur en in een nis ligt een baby op de grond in een wollen trui te slapen. Een kop zoethoutthee kost 50 cent en op de stamtafel ligt een boterhamzak die goed gevuld is met nederwiet.

Dat er op korte termijn ontruiming dreigt, daar is deze middag niets van te merken. Een muziektrio speelt Russische treurliederen, honden stoeien met elkaar en op de zonnige binnenplaats wordt -jawel- gediscussieerd over de bio-industrie. “We zijn in gesprek met onze advocaat”, zegt Nina die als woordvoerder fungeert. “We hebben het zo druk gehad met de voorbereidingen voor deze dag, dat we ons nog niet hebben kunnen beraden op verdere actie. De kans is heel groot dat wij aanstaande dinsdag tijdens het kort geding aanwezig zijn tijdens de rechtszaak, maar het kan nog alle kanten op. Dit weekeinde nemen wij tijdens de pandvergadering eea standpunt in”, zegt Nina. Eerder verklaarden krakers tegenover deze krant dat ze tot het einde toe in het pand zullen blijven zitten uit protest tegen het dichtslibben van de Groninger binnenstad met commerciele bedrijven en de torenhoge huurprijzen. De krakers zeggen uit te zijn op betaalbare woon- en werkruimtes in de binnenstad.

meeneemwinkel

Het kraakpand in het hoogstraatje herbergt een ‘meeneemwinkel’. Klanten mogen gratis iets meenemen, als ze iets inbrengen. (c) Reyer Boxem


kraakcafe

Muziek in het kraakcafe tijdens het openingsfeestje (c) Reyer Boxem


Nieuwsblad van het Noorden 17 juni 2000