Dierenfreaks verliezen proces tegen bewoners gekraakte TNO-terrein

  Dierenfreaks verliezen proces tegen bewoners gekraakte TNO-terrein


Site TNO-terrein: http://www.tuig.net/TN%F4H/index.htm (o.a. foto’s en oude krantenknipsels)

Uit het U.N (11-02-2000)

SOS Dierendorp overweegt hoger beroep

Door Pauline Weseman

Zeist/Austerlitz- D. van Leeuwen wil in hoger beroep. De voorzitter van Vereniging SOS Dierendorp bespreekt binnenkort de haalbaarheid van zijn streven met zijn advocaat W.Ausma. Intussen kijkt Van Leeuwen uit naar een andere locatie voor zijn dierencentrum. De zoektocht gaat het komende weekeinde beginnen.
vervolg onder foto.

Er zijn maar weinig rechtszaken waarin krakers als winnaar uit de bus komen. Het kort geding tussen SOS Dierendorp en de 27 krakers aan de Woudenbergseweg in Austerlitz was er zo eentje. Nu, een dag later, likt Van Leeuwen zijn wonden en vieren de krakers feest.

Van Leeuwen:”Ik had het al een beetje verwacht. Ik had wel gehoopt dat we het gedeelte van het terrein mochten gebruiken.” Kraker en woordvoerder Amro:”Ik had het niet verwacht, wel gehoopt. In de kleine dertig kort gedingen waar ik in mijn vijftienjarige krakerscarriere bij betrokken ben geweest, heb ik nog nooit gewonnen.” Voor behandelend ambtenaar bij de gemeente Zeist, J. Hooijmans kwam de uitspraak zeker niet als een verrassing:”Ik had hierop gerekend. De uitspraak komt overeen met de plannen van de gemeente en bevestigt deze plannen. Daar ben ik blij mee.”

SOS Dierendorp wilde aan de Woudenbergseweg een gedragsobservatiecentrum beginnen voor dieren. Van Leeuwen huurde het terrein vanaf 1 december 1999 van het caravanbedrijf Maat, waar vanaf maart van dat jaar krakers woonden. Door middel van een kort geding hoopte Van Leeuwen de krakers van het terrein te krijgen.

De Utrechtse rechtbank rechtbank heeft bepaald dat de wensen van SOS Dierendorp niet passen in de bestemming van het terrein: fokken en verzorgen van dieren voor wetenschappelijk onderzoek. De gemeente Zeist had hier al in eerdere brieven op gehamerd. Van Leeuwen meende een brief te hebben gekregen van de gemeente die het tegendeel beweerde. De gemeente weet echter niets van deze brief en heeft voor het terrein de bestemming bos in gedachten.

“Eigenlijk was het een heel simpele kwestie,” zegt Amro, die sowieso nooit heeft begrepen waarom het Dierendorp dit kort geding aanspande,”Het Dierendorp probeerde steeds de schuld op ons te schuiven.Alsof wij hun plannen tegen hielden. In wezen was het een zaak tussen eigenaar Maat, de gemeente en het Dierendorp. Als wij weg zouden gaan, had het Dierendorp toch niks gekund.”

Komend weekeinde gaat Van Leeuwen met het bestuur van Dierendorp kijken naar andere locaties.”In hoger beroep gaan kan nog tijden duren. Ik ga geen jaar meer wachten. Ik zit ook vast aan afspraken en contracten. Dit gaat me te veel kosten. Tot nu toe betaalt een grote geldschieter, alleen bij name bekend bij Van Leeuwen, de rekeningen van Dierendorp. Deze geldschieter betaalt onder meer de maandelijkse huur van het terrein van 18.000 gulden en zal ook de proceskosten moeten ophoesten, zegt Van Leeuwen.

Voor Amro betekent de uitspraak het einde van een spannende tijd. Aangezien krakers in kort gedingen meestal aan het kortste eind trekken, hielden de 27 krakers van de Woudenbergseweg volgens Amro al die weken rekening met de mogelijkheid dat ze moesten vertrekken. Toch heeft Amro gemengde gevoelens bij de uitspraak. Op de dag van zijn overwinning vernam hij van andere rechtbankuitspraken waarbij medekrakers het veld moesten ruimen.

UN


Tags: