Pand ontruimd op openbare orde na 3 weken!?!

  Pand ontruimd op openbare orde na 3 weken!?!


Kraakpand in drie uur twee keer ontruimd

Door onze verslaggeefster zaterdag 22 januari 2000

NIJMEGEN – Binnen drie uur tijd heeft de politie gistermiddag een kraakpand aan de Nieuwe nonnendaalseweg in Nijmegen twee keer moeten ontruimen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Toen de politie de eerste keer arriveerde, rond kwart over twee, lagen de twee krakers te slapen. De politie sommeerde hen het pand te verlaten en daar gaven de krakers morrend, maar zonder verzet gehoor aan. De politie vertrok, maar vervolgens betrokken de krakers het pand opnieuw, met behulp van enkele anderen. Toen de eigenaar van het pand arriveerde om het gebouw dicht te timmeren, wisten ze hem ervan te overtuigen dat ze het pand opnieuw hadden gekraakt. Rond vijf uur ontruimde de politie het pand definitief. Daana werd het onder toezicht van de politie dichtgetimmerd. Het gebouw, een bedrijfspand van twee verdiepingen, stond volgens buurtbewoners al jaren leeg. Volgens burgemeester D’Hondt is dat echter niet het geval.

In september kocht aannemingsbedrijf Van de Water het aan, samen met een perceel grond achter het gebouw. Van de Water zegt het gebouw in gebruik te willen nemen als werk- en opslagplaats. Begin januari namen de krakers er hun intrek, net als in een leegstaande woning ernaast. Buurtbewoners zeiden blij te zijn dat het pand eindelijk, na jaren leegstand, werd bewoond. Met de komst van de krakers was de overlast van jongeren die brandjes stichtten opgehouden.

Burgemeester D’Hondt verklaart de snelle ontruiming van het pand uit het feit dat het hier geen woonhuis betreft, maar een werkplaats. ‘Kraken doe je alleen als je een woning nodig hebt. In feite hebben we hier te maken met inbraak. Je kunt niet zomaar ieder willekeurig pand binnenstappen.’

Volgens D’Hondt geldt dezelfde redenering ook voor gekraakte kantoorpanden en voor de Nijmeegse mensa. ‘Daar zullen wij ook snel optreden als de eigenaar daar om vraagt.’

Een leegstaande woning naast de werkplaats, die sinds begin januari ook gekraakt is, werd gisteren ongemoeid gelaten. D’Hondt:’Op dit pand zit wel een woonbestemming. Als de eigenaar wil dat dit wordt ontruimd, moet hij een strafrechtelijke procedure opstarten en krijgen de krakers de kans te bewijzen of het pand al langer dan een jaar leeg staat.’

Van de Water gaat op het achterliggende terrein, waar vroeger de pottenbakkerij stond, appartementen bouwen met daaronder bedrijfsruimtes. Het Rabobank-filiaal wordt gesloopt, maar keert terug in de nieuwbouw.

[squat!net]