Niewe Infos Amsterdam / Køpi

 

 Niewe Infos Amsterdam / Køpi

 


 Amsterdam

Zondag 21-2-99 werd Plantage Middenlaan 88 sous gekraakt. De woning stond leeg in verband met vochtprobplemen. Bij binnenkomst bleken deze problemen te bestaan uit een te hoge grondwaterstand en optrekkend vocht. Gevolg: Huiszwam en leegstand. De bovenbuuv kwam bij de kraak naar buiten en zei dat zij er zou gaan wonen. Dat je zo’n ongezond krot kraakt is nog tot daarentoe, maar als je er ook nog eens huur voor moet betalen…

Daarna werden er nog twee pandjes in West gekraakt aan de Kinkerstraat. Deze zijn eigendom van de benedengelegen Blokker die er ongeveer 4 jaar geleden een bouwvergunning voor had gekregen,m aar afgezien van het uitplaatsen van de bewoners niet verder was gekomen dan het vernielen van het sanitair. Als laatste die dag moest er nog een etage opengebroken worden die al eerder gekraakt was. De bewoner was echter gevlucht voor een oprotbrief(!) en vergeten de sleutel te bewaren.

Ontruimd werd er ook. Vorige week zijn ook de woninkjes in de Tomatenstraat die een kort geding tegen de staat hadden aangespannen, ontruimd. Gelijk na de ontruiming werden er nieuwe bewoners opgezet. Of dit kraakwachten of sloopwoningbewoners waren, konden de krakers niet duidelijk maken. Op deze wijze valt zo ongeveer de woningnood onder jongeren op te lossen: je kraakt wat sloopwoninkjes, belt naar de woningbouwvereniging als verontruste buurmens, WBV ontruimd voor tijdelijke bewoners die ze eerst verzuimd waren erin te zetten. Hier ten kantore weten we nog wel wat woninkjes die al weer veel te lang staan te wachten op sloop en renovatie.

Nog wat nieuws uit Berlijn: De verkoop van de Koepi is niet doorgegaan. De rechtbank wilde een minimumprijs. Voor deze prijs wilde geen van de dertig potentiele bieders gaan. De Koepi is bang dat op een eventuele volgende veiling er geen minimumprijs zal worden gehanteerd. Deze keer werden de demonstranten buiten gehouden. De Koepi kondigt aan dat dat de volgende keer niet het geval zal zijn. Meer info vindt je op http://squat.net In Warschau werd er nog solidariteit met de Koepi betuigd bij de Duitse ambassade.

 


terug

 

 

Tags: