Dikke Daan al twee keer doorverkocht

 Dikke Daan al twee keer doorverkocht


AMSTERDAM-De panden Daniel Stalpertstraat 28-34, beter bekend als voormalig kraakbolwerk Dikke Daan in De Pijp, zijn vorige week verkocht aan het Ierse bedrijf Moorhen Developments limited, waarna ze binnen vijf minuten zijn doorverkocht aan vastgoedontwikkelaar N. Donker. Die zal er waarschijnlijk koopappartementen vestigen.

De krakers in het complex hebben een dergelijke gang van zaken altijd voorspeld. Zij hebben steeds gezegd dat Poolman loog dat hij zijn panden wilde renoveren om die weer te verhuren, maar de gemeente liet de panden vier keer ontruimen.

Eind 1995 bezette Kraakgroep De Pijp het grootste deel van de zestien huurwoningen. Volgens hen vroeg eigenaar F Poolman ‘exorbitante’ huren en probeerde hij zijn huurders ‘weg te pesten’ nadat de rechter had bepaald dat zij maar een fraktie hoefden te betalen.

In drie jaar van rechtzaken probeerde Poolman zijn panden te laten ontruimen. Op 17 novbember vorig jaar haalde de ME de panden leeg, waarop een aannemer ze van binnen sloopte. Volgens Poolman om met de renovatie te beginnen, volgens de krakers om ze onbewoonbaar te maken zodat herkraken nutteloos zou zijn.

Stadsdeelvoorzitter G de Visser vindt niet dat Oud-Zuid blaam treft. “Die panden zijn door de notaris gesplitst en dat is niet terug te draaien. Dat nu is aangetoond dat Poolman steeds heeft gelogen, vind ik een voorbarige conclusie. Het is best mogelijk dat hij steeds goede bedoelingen had. Het is hem natuurlijk ook niet gemakkelijk gemaakt”.


terug